Vorbind despre rolul multilingvismului, precum și conexiunea dintre multilingvism şi multilateralism, diplomatul român a amintit că: „Multilingvismul, pe lângă faptul că este o valoare fundamentală a Organizației, este și un facilitator al diplomației multilaterale, contribuind la promovarea valorilor Naţiunilor Unite. Multilingvismul facilitează accesul la informații, promovează unitatea în diversitate și protejează și conservă diversitatea lingvistică și culturală la nivel global. Efectele multilingvismului sunt tangibile, acesta contribuind la îmbunătățirea eficienței, performanței și transparenței ONU”.
Prezentând elementele de noutate pe care rezoluţia le introduce, ambasadorul Jinga a menționat că documentul recunoaște importanța din ce în ce mai mare a social media în atingerea unor audiențe largi; că salută utilizarea tehnologiilor inovatoare de traducere, în același timp, reamintind îndemnul ca toate inițiativele de folosire a tehnologiei să respecte principiul parității între limbile oficiale ale Organizației.
Diplomatul român a punctat, de asemenea, că rezoluția recunoaște contribuția multilingvismului la cei trei piloni ai Națiunilor Unite: pacea și securitatea, dezvoltarea și drepturile omului.
La sfârșitul dezbaterii, Adunarea Generală a adoptat prin consens rezoluția intitulată „Multilingvismul”, care a fost co-sponsorizată de 74 de State Membre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și