Diplomatul român a salutat progresele înregistrate de Schema de Certificare a Procesului Kimberley și a arătat că rezoluția vizează intensificarea acestui proces și alinierea sa cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. A subliniat că UE s-a aflat în avangarda Procesului Kimberley încă de la lansarea acestuia de către ONU în anul 2003 și a felicitat Uniunea Europeană și Comisia Europeană pentru exercitarea cu succes a președinției acestui proces în 2018: „Procesul Kimberley este un instrument esențial pentru prevenirea conflictelor și un catalizator al bunei guvernări în administrarea resurselor naturale. Schema de Certificare a provenienței diamantelor a avut o contribuție valoroasă la promovarea securității internaționale, dezvoltării și respectării drepturilor omului. Cu 16 ani în urmă, comerțul mondial cu diamante arăta cu totul altfel decât astăzi. În unele părți ale lumii, zone bogate în diamante se aflau sub controlul unor grupări rebele care le foloseau pentru a-și finanța activitățile și a alimenta conflicte devastatoare. Procesul Kimberley a întrerupt fluxul de diamante către insurgenți și grupuri criminale, a dus la conștientizarea de către opinia publică a importanței acestui subiect și la dezvoltarea comerțului legal cu diamante, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru familiile celor care depind de această ocupație.”
Ambasadorul Ion Jinga a evidențiat că, în perioada în care președinția Procesului Kimberley a fost deținută de către UE, a fost consolidată structura tripartită de monitorizare formată din guverne, industrie și societatea civilă și a fost acordată o atenție sporită îmbunătățirii condițiilor de minerit și prosperității comunităților locale din zonele unde aceste diamante sunt extrase.


A reiterat, totodată, mesajul transmis la 27 februarie, când a intervenit în numele României în dezbaterea din Consiliul de Securitate al ONU privind stoparea conflictelor armate în Africa: „Este timpul să înlocuim paradigma diamantelor însângerate cu cea a diamantelor în slujba păcii!”
La finalul dezbaterilor, Adunarea Generală a ONU a adoptat prin consens rezoluția ”Rolul diamantelor în alimentarea conflictelor: ruperea legăturii între tranzacții ilegale de diamante brute și conflicte armate, o contribuție la prevenirea și soluționarea conflictelor”.
Elemente de background:
Procesul Kimberley este un regim comercial înființat în 2003, cu scopul de a stopa fluxurile de diamante provenind din zone de conflict. Elementul central al acestui regim este Schema de Certificare a Procesului Kimberley, prin care statele implementează măsuri de protecție a transporturilor de diamante brute, le certifică ca ”neprovenind din zone de conflict” și se asigură că banii proveniți din vânzarea acestora nu finanțează mișcări rebele care încearcă să submineze guverne legitime. În prezent, statele participante la acest proces reușesc să controleze 99,8% din comerțul mondial de diamante.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și