Atunci când cetățenii îți acordă votul lor de încredere, pentru a le reprezenta interesele, intervine atitudinea conștientă față de obligațiile ce-ți revin dar și asumarea răspunderii pentru toate acțiunile tale, adică responsabilitatea.
În primul rând, responsabilitatea într-o demnitate publică înseamnă să știi ce să faci ca viața celorlalți să fie mai bună, să te gândești ce lași în urma ta și ce faci tu efectiv pentru ceilalți.
O persoană responsabilă are tăria de caracter și maturitatea necesară pentru asumarea răspunderii, responsabilitatea fiind primul principiu al succesului.
Responsabilitatea unui demnitar înseamnă atitudinea față de obligațiile pe care le ai, să fii responsabil nu numai pentru ceea ce faci, ci și pentru ceea ce ești.
Asumarea responsabilității este o stare ce implică a trăi cu onoare și demnitate acolo unde te afli în fiecare zi și pentru care este nevoie de bună credință, corectitudine, pricepere, competență și înțelegere că demnitatea și respectarea valorilor sunt elemente esențiale ale caracterului uman.
Într-o demnitate publică, când iei decizii îți exerciți dreptul la libertate - libertatea implică responsabilitate, asumarea ei fiind un drept al omului, o provocare și un proces permanent de învățare.
În concluzie, responsabilitatea nu se poate impune, ea vine din conștiința fiecăruia dintre noi.
Viorica Marincaș - candidat deputat, Camera Deputaților