Timp de pregatire: 12:30 ore
Timp de gatire: 00:12 ore
Timp Total: 12:42 ore
Numar portii: 30 bucati
Grad de dificultate: medie


INGREDIENTE MITITEI, PASTA DE MICI FACUTA ACASA:
800 de grame carne de vita de buna calitate, curatata de pielite si tendoane dar nu si de grasime
400 de grame de carne de porc mai grasa, sau aceeasi cantitate de oaie (mai grasuta si ea)
250 ml. supa concentrata de vita (o supa degresata din oase de vita, nesarata)
3-4 catei de usturoi
1 lingurita cu varf de bicarbonat
20-25 de grame de sare (cu ceva mai putina sau mai multa, dupa cat de sarat va place)
1 lingurita de piper negru proaspat rasnit
1 lingura de cimbru uscat (sau proaspat)
optional: 1 lingurita rasa de ienibahar fin macinat
optional: 1 lingurita paprika dulce de buna calitate

MOD DE PREPARARE MITITEI, PASTA DE MICI FACUTA ACASA:
1. Carnea (mai ales cea de vita) e foarte important sa fie de buna calitate, nu doar zgarciuri si tendoane. De aceea, folosesc de obicei pulpa de vita pe care o toc acasa. Atentie, pentru mititei nu este potrivita carnea de vitel, oricat de bune ar iesi fripturile, mititeii au nevoie de o carne cu un continut de apa cat mai mic. Deasemenea, carnea folosita la mici nu trebuie sa fie slaba, pentru ca micii ar iesi uscati. Daca bucata de carne pe care ati cumparat-o are niste grasime pe ea, aceasta nu trebuie indepartata. Carnea de porc se alege mai grasa (porc lucru), asa incat raportul carne/grasime sa fie cam 1:1. Ambele tipuri de carne se dau prin masina de tocat.

Supa de vita pe care o folositi trebuie sa fie nesarata si obtinuta din oase cu maduva, bine fierte si va fi complet rece in momentul prepararii pastei de mici. Daca supa e sarata, reduceti cantitatea de sare folosita. Se poate folosi si apa rece, dar, evident, micii de calitate superioara vor fi cei facuti cu supa.

2. Pentru mititei reusiti, malaxarea este foarte importanta, asa incat, daca nu aveti un robot de bucatarie pe ajutorul caruia sa va puteti baza, pregatiti-va sa framantati viguros pasta de mici, adaugand supa putin cate putin, cam 25-30 de minute. Pasta de mici este bine framantata cand are un aspect pastos, ca un aluat. Se incepe prin a adauga intr-un castron ambele tipuri de carne, piperul, cimbrul, paprika, sarea, usturoiul trecut prin masina de tocat de doua ori (zau bine zdrobit in mojar) si 2-3 linguri de supa rece de vita. Daca usturoiul nu va face bine, puteti sa faceti un mujdei din usturoiul zdrobit si 3-4 linguri de supa si sa-l strecurati peste carne. Se malaxeaza (sau se framanta) energic si, cand pasta incepe sa se formeze, se adauga bicarbonatul de sodiu si se malaxeaza din nou. Supa se va adauga in transe de 40-50 de ml. pe masura ce e absorbita.

3. Cand pasta de mici e bine malaxata, se tine de o spatula (sau lingura) fara sa cada imediat. In acest moment, pasta de mici se transfera intr-un castron si se preseaza bine, ca sa nu ramana goluri de aer. Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider minimum 12 ore inainte de a trece la pasul urmator.

4. Dupa „timpul regulamentar” de odihna, se trece la formarea mititeilor. Micii se pot forma cu mainile unse cu ulei sau cu un sprit special pentru carnati. E important sa se formeze mititei de dimensiune egala, care sa fie la fel de grosi pe toata lungimea lor, pentru ca astfel se vor gati uniform pe gratar. Eu formez mititei cu o greutate de aproximativ 50 de grame si un diametru de nu mai mult de 3-4 cm.

5. Un mititel „regulamentar” are o crusta rumena de jur imprejur si un interior suculent. Pentru a obtine asta, focul mic nu va ajuta, veti obtine mici palizi si uscati. Incingeti, asadar, bine de tot gratarul, luati-va la indemana un cleste bun pentru gratar si un vas cu apa si un pamatuf pentru stropit si frigeti mititeii pe fiecare parte 2-3 minute. Ii intoarceti cu clestele de 3 ori, asa incat sa prinda crusta peste tot. Daca picaturile de grasime care cad dau semne ca s-ar aprinde, stropiti gratarul cu pamatuful inmuiat in apa, dar – hei! nu sunteti de la pompieri! – sa nu stingeti focul complet. Dupa 8, maximum 10 minute mititeii vor fi gata. Fragezi si suculenti, mititeii mei nu scad foarte mult pe gratar, datorita continutului mare de carne de vita.

Se potrivesc cu un mustar bun si picant si o chifla proaspata. Pofta buna!


Preluare: retetecalamama.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și