În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite „tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
Săptămâna aceasta, vă propunem „Supa de dovlecei” și „Marmeladă de caise”, ambele rețete fiind publicate în „Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Supa de dovlecei
Razi coaja dela dovlecei, îi scobești și îi umpli iarăși cu ce ai scos din ei amestecat cu miez de franzelă, cu tocătură de carne de miel în cari amesteci un ou sau două, după cantitate, sare, piper, puțin orez și pătrunjel. Așezi dovleceii umpluți în oala cu zeamă de carne și îi lași să fiarbă adăogând puțin orez, sare, piper, ceapă tocată mărunt și coaja dela o jumătatea de lămăe. Când carnea este fiartă, dai la masă. Se pune în zeamă să fiarbă înainte zarzavatul de supă, apoi se pun dovleceii care se pot umple și cu apă în loc de zeamă de carne. Mulți servesc această supă cu aguridă. Se fierb boabele de aguridă cu puțină apă, apoi se sdrobesc și se strecoară zeama lor peste ciorba de dovlecei.
Marmeladă de caise
Ia caise coapte, scoate-le sâmburii și petele de pe coajă, taie-le în două și pune-le la foc cu zahăr. Câte 1 kilogram poamele și zahărul. Amestecă mereu cu o lingură de lemn, având grija de a trece cu lingura pe tot fundul tingirei ca să nu se lipească. Să fiarbă până la 20 de minute. În timpul acesta spargi sâmburii, îi cureți de pieliță și îi pui în magiun cu 2 minute înainte de a-l lua de pe foc.
Preluare: AgerPres.ro