Reuniunea, organizată de Ungaria, urma să aibă loc pe 30-31 martie, cu câteva zile înainte de alegerile din această țară.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, și-a anulat participarea la reuniune din cauza retoricii Ungariei privind invazia rusă în Ucraina, a relatat luni cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza”, citând surse guvernamentale.

Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, și-a anulat, de asemenea, participarea vineri.

„Am susținut întotdeauna V4 și îmi pare foarte rău că petrolul rusesc ieftin este acum mai important pentru politicienii unguri decât sângele ucrainean”, a scris Černochová, pe Twitter.

De asemenea, ea a menționat că duminică (3 aprilie) vor avea loc alegeri în Ungaria și că nu dorește să „ia parte la campanie”.

„Conform informațiilor noastre preliminare, nu va avea loc nicio reuniune”, a declarat luni seara pentru EURACTIV.sk ministrul slovac al apărării.

În timp ce Ungaria a votat în favoarea tuturor celor patru pachete de sancțiuni UE impuse Rusiei, s-a opus vehement sancțiunilor care vizează importurile de energie și a declarat că nu va lăsa să treacă pe teritoriul său arme destinate Ucrainei.

De asemenea, Budapesta a respins cu vehemență apelurile de interzicere a exporturilor de energie rusească.

Duminică, premierul ungar Viktor Orbán a declarat la postul public de radio că partea ucraineană vrea „o închidere completă a economiei ungare”.

Ministrul adjunct polonez Wojciech Skurkiewicz a declarat pentru Agenția de Informații Radio (IAR) că „ceea ce se întâmplă în jurul V4 nu oferă niciun motiv de optimism”.

În urma publicării acestor informații, Ministerul ungar al Apărării a confirmat că întâlnirea a fost anulată și că o „întâlnire (…) va avea loc la o dată ulterioară”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și