"Cred că nivelul de amenințare (cu o invazie a trupelor ruse în Ucraina) a crescut. Este evident faptul că pentru Putin obiectivul nr.1 rămâne perturbarea procesului de stabilizare a situației în Ucraina și eșecul alegerilor prezidențiale anticipate", a afirmat același oficial.

Referindu-se la prezența rusă în regiunile din sud-estul Ucrainei, fapt negat de către Moscova, șeful administrației de la Kiev a indicat că autoritățile ucrainene au reținut în ultimul timp 25 de ofițeri GRU (Serviciul de informații al armatei ruse) pe teritoriul Ucrainei.

"Unii dintre ei au trăit și câte doi-trei ani sub nume false, cu documente false, contrar acordului dintre Ucraina și Federația Rusă, desfășurând activități subversive și de colectare de informații pe teritoriul ucrainean", a indicat Sencenko.

"Am fost criticați pentru debutul lent al operațiunii antiteroriste, dar acest început a fost consacrat separării grupurilor de cetățeni care participă la proteste. Am reușit practic pe teritoriul Donbasului /regiune carboniferă din estul Ucrainei/ să separăm manifestanții pașnici, care s-au ridicat împotriva vieții de mizerie, a corupției totale și a nedreptăților. Am reușit să-i să-i îndepărtăm de proteste", a afirmat reprezentantul președinției de la Kiev.

"Celor care nu sunt implicați în acte criminale și nu au mâinile pătate de sânge noi le spunem:,,Plecați, suntem gata să vă amnistiem", dar este o altă discuție cu privire la cei care doresc să instituie un control asupra Donbasului și resurselor acestuia și care încearcă să-și aroge dreptul de a controla populația de circa 10 milioane de locuitori ai regiunii", a mai spus el.

Pe de altă parte, Washingtonul a avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei, după ce joi armata rusă a lansat noi exerciții în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanșată de Kiev împotriva separatiștilor din sud-estul țării, potrivit agenției de presă Interfax-Ukraina.

"O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greșeală gravă", a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind că de la 17 aprilie, când au fost convenite acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de șase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov în legătură cu măsurile privitoare la detensionarea situației din Ucraina.

Ministrul rus "nu a vorbit niciodată despre responsabilitatea aplicării de către Rusia a prevederilor acordului, menționând că acest document nu impune acțiuni din partea Federației Ruse, ci vizează doar afacerile interne ale Ucrainei", a afirmat Psaki.

Referitor la operațiunea militară a autorităților de la Kiev în estul Ucrainei, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a spus: "Guvernul ucrainean gestionează întreaga Ucraină și are dreptul să asigure ordinea, liniștea și stabilitatea în țară", conform Interfax-Ukraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și