Croația, Cipru, Egipt, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Malta, Monaco, Maroc, Portugalia, România, Rusia, Spania, Suedia, Turcia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi țările testate de organizație în următoarele trei zile, urmând ca alte 19 țări să fie testate pe viitor.

Potrivit site-ului UNESCO, patru simulări de tsunami vor fi organizate în statele menționate în perioada 28-30 octombrie.

Scopul exercițiului este de a testa reactivitatea țărilor care iau parte la Sistemul de Avertizare Timpurie pentru Tsunami în Atlanticul de Nord-Est, Marea Mediterană și în mările conexe, stabilit sub egida Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO (IOC).

Exercițiul, numit NEAMWave14, se bazează pe un scenariu în care patru cutremure generează două tsunami în Marea Mediterană, unul în Oceanul Atlantic, iar un al patrulea în Marea Neagră.

Exercițiul se va dovedi o oportunitate de a testa eficiența sistemelor de comunicații care se ocupă de transmiterea alertelor de tsunami, iar, în unele țări, de a stabili dacă autoritățile responsabile de siguranța publică sunt pregătite să se confrunte cu o astfel de amenințare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și