Taxa există de ani de zile, iar reprezentanții crescătorilor de bovine spun că este un lucru bun că această taxă nu se aplică și gospodăriilor populației, caz în care maramureșenii ar trebui să plătească apa pe care o iau de la fantană pentru a-și adăpa animalele din gospodărie, spune axanews.ro

“Știați că vacile, oile, caprele și porcii nu mai pot bea apă din izvoarele și văile patriei fără a avea autorizație de la Apele Române? Nimic ieșit din comun până aici, dar problema apare în momentul când încerci să obții această autorizație. Ți se pune într-un mod foarte drăguț în vedere că trebuie să plătești 1.500 lei o taxă pentru eliberarea autorizației, iar documentația nu poate să o facă decât o firmă privată agreată de Apele Române care mai percep o taxă, după spusele funcționarilor de acolo, de încă 2.000 lei. Deci în concluzie animalele din bătătura omului mai pot bea apa acestei țări numai după ce proprietarul plătește 3.500 de lei. Posibil să fie o chestie foarte normală, dar cred că și aceasta, printre multe altele, ajută la declinul zootehniei românești care, probabil, dacă nu luăm noi fermierii atitudine, va dispare cu desăvârșire”, scrie fermierul Liviu Crișan pe un grup de socializare, citat de agrointel.ro.

Aici trebuie menționat că respectiva autorizație are o valabilitate de doar doi ani, iar neobținerea acesteia în termenul prevăzut de lege se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei. Primarul din Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, a arătat că el nu știe de o astfel de taxă și nici nu a auzit de la crescătorii de ovine despre așa ceva. Pe de altă parte, Claudiu Franc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din Romania, a declarat, pentru “Axanews.ro”, că o astfel de taxă se plătește de ani de zile, nefiind ceva nou.

“Noi plătim această taxă, această apă pe care noi o dăm animalelor. Plătesc metru cub de apă. Există o reglementare în acest sens și se plătește fiindcă apa este considerată resursă naturală. Justificată sau nu, ideea este că o plătim. Din punctul meu de vedere, este bine că nu s-a extins către gospodăriile populației, ca oamenii care folosesc apa din fantani să trebuiască să o plătească și ei, că tot resursă naturală este și în acest caz. Oricum, sumele nu sunt foarte mari, e undeva la 150 -200 de lei pe lună. Da, este nevoie de o autorizație de gospodărire a apelor. Despre faptul că fermierii ar plăti apa băută din izvoarele de la munte, eu sincer nu am auzit așa ceva. Și nici de sumele acelea mari care au fost vehiculate”, a spus Claudiu Franc.

Axanews.ro a solicitat un punct de vedere și celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș, care nu a venit pană la această oră.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și