Deţinuţii ar putea avea condiţii în penitenciar ca acasă. O astfel de posibilitate poate deveni realitate doar printr-un parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă că firmele interesate pot construi în România închisori private. Statul pune terenul la dispoziţie, compania ridică sediul şi îşi scoate cheltuielile din chiria pe care o va încasa apoi de la stat.
Autorităţile vor să lanseze un proiect pilot pentru un penitenciar privat. În acest moment, gradul de ocupare din penitenciarele româneşti depăşeşte 110%.
Peste 33.000 de condamnaţi sunt înghesuiţi în cele 44 de penitenciare din România - cu o medie de 15 deţinuţi pe celulă. Închisorile s-au aglomerat, pentru că după revoluţie au mai fost construite doar trei unităţi de detenţie. În asemenea condiţii, reeducarea infractorilor devine o misiune tot mai grea. O soluţie vine de peste hotare, de la o firmă care administrează în occident închisori private.
„Va trebuie să folosim într-adevăr închisorile ca pe nişte oportunităţi pentru a-i ajuta pe oameni ca să fie reintegraţi în societate. Şi cred acest lucru, indiferent dacă este vorba despre sistemul public sau despre cel privat”, a declarat Ed Wozniak, reprezentantul unei firme de infrastructură publică.
Penitenciarele ridicate în parteneriat public-privat reprezintă singura soluţie, susţin reprezentanţii ANP. În Olanda, de exemplu, infractorii trimişi la o închisoare particulară au condiţii mai bune, pentru care contribuie cu bani. „Acolo, ca să introducă maşină de spălat, firgider, maşină de spălat vase, microunde şi astfel de aparate pe care le avem acasă, trebuiau să plătească o anumită taxă, săptămânal. Eu aş vrea, în primul rând, să rezolvăm problema supraglomerării,apoi să aplicăm taxa diferenţiată”, a explicat Cătălin Bejean, directorul ANP.
Statul român cheltuie pentru un deţinut aproape 450 de lei pe lună - şi tot statul va plăti pentru deţinuţii din închisorile private.
„Dacă noi nu livrăm serviciile, puteţi introduce amenzi. În Scoţia, de exemplu, avem două penitenciare private. Dacă unul dintre deţinuţi evadează, achităm o amendă de 300.000 de euro. Dacă deţinuţii nu sunt hrăniţi, există amendă”, a spus Ed Wozniak.
Statul trebuie să le achite acum peste 600.000 de euro unor foşti deţinuţi care au reclamat la CEDO condiţiile grele de detenţie din România. Surse judiciare susţin că magistraţii Curţii pentru drepturile omului vor să intenteze un proces-pilot împotriva României pe acest subiect, după ce s-au primit mii de plângeri.
Preluare: Yahoo NEWS