Este propunerea mediului de afaceri și a celui academic, care au cerut autorităților reorganizarea teritorială a țării.

În acest fel, ar scădea numărul instituțiilor și al angajaților din administrație, iar cheltuielile la buget ar fi mai mici.

Proiectul are șanse abia după alegerile de anul viitor.

Pentru a reduce cheltuielile de la buget, mediul de afaceri cere din nou o reorganizare teritorială a țării. Mai exact, specialiștii susțin că în loc de 41 de județe, plus Municipiul București, România ar putea funcționa mult mai bine cu mai putin de jumătate.

Bogdan Daniel Vișan, Camera de Comerț și Industrie: „Redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și oras cu cel puțin 10.000 de locuitori, totodată toate instuțiile ar trebuie să fie grupate. Reorganizarea administrative propusă de Camera Națională după modelul curților de apel ar aduce reale economii”.

Sărăcie și lipsă de investiții
Organizarea administrativă funcționează în baza unor legi de peste 50 de ani.

În țara cu 19 milioane de locuitori sunt 103 municipii, 216 orașe, mai bine de 2.800 de comune și 12.900 de sate. Avem comune care au în jur de 80 de locuitori și orașe cu puțin peste o mie.

Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării: „Astăzi vem 2.390 de comune sub 5.000 de locuitori, deci 83,5 la sută nu îndeplinesc acest criteriu, avem trei județe care nu au astăzi nicio comună cu peste 5.000 de locuitori, Caraș Severin, Hunedoara și Județul Olt - în trei județe toate comunele ar trebui organizate”.

Așa se explică sărăcia și lipsa de investiții în multe zone din țară. Anul trecut, din cele 3.200 de primării doar 47 au reușit să își acopere cheltuielile din taxe și impozite locale.

Cristian Pârvulescu, politolog: „Este o risipă extraordinară, multe cheltuieli administrative care ar putea fi reduse astfel doar că în zonele rurale unde nu se întâmplă nimic, singurul agajator important este primăria, clienții primarului sunt importanți în allegeri”.

Ce avantaje ar avea o reorganizare administrativă a țării
O reorganizare administrativă a țării și o comasare a instituțiile ar conduce la dezvoltarea unor politici regionale mai eficiente pentru populație, spun specialiștii.

Victor Alistar, Școala Națională de Studii Politice și Administrative: „Să ne imaginăm un drum national e în administrarea Ministerului Transporturilor, dar sunt și drumuri județene care comunică între ele – vedem drumuri făcute până la limita de județ și apoi nefăcute pt că trebuie să ia decizii administrative în două județe în loc de unu”.

În acest fel, s-ar reduce numărul de posturi dintr-o administrație. De exemplu, s-ar păstra numărul de funcționari în departamente precum cadastru, urbanism, administrarea școlilor sau direcțiile de asistentă sociale , dar nu ar mai exista atât de multe servicii de personal, contabilitate sau registratură.

Economii s-ar face și din administrarea clădirilor publice, care nu sunt în stare bună și consumă mulți bani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și