Perioada ianuarie – iunie 2013 a reprezentat cel mai bun semestru pentru exporturile României de după 2013, cu un volum de 23,7 miliarde de euro, mai mare cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut. Performanţa bună la export a României se datorează, în special, industriei auto care dă primele trei produse din topul exporturilor României, potrivit informaţiilor de la Statistică.

Astfel, prima poziţie în top o reprezintă părţile şi componentele auto sau, mai pe scurt, piese de schimb pentru autoturisme, vândute de 1,7 miliarde de euro, urmate de autoturisme, propriu-zis, cu 1,69 de miliarde de euro şi de fire, cabluri şi conductoare electrice folosite tot în industria auto, produse vândute de 1,36 de miliarde de euro.

Primele poziţii în topul exporturilor sunt clar legate de industria auto românească care include, pe lângă producători precum Dacia şi Ford ce fabrică împreună circa 500.000 de autorisme anual, şi sute de producători de piese, de la coloşi precum Delphi şi Bosch, la mici manufacturi ce lucrează pentru furnizori de top sau direct pentrui clientul final.

Pe locul patru în topul exporturilor găsim carburanţii, cu 843 de milioane de euro, iar pe locul cinci anvelopele, vândute de 547 de milioane de euro. Locurile şase, şapte şi opt sunt ocupate de scaune, medicamente şi pompe, iar locurile nouă şi 10 sunt ocupate de telefoane mobile şi cherestea.

Dacă exporturile româneşti sunt dominate de produse finite, cu valoare adăugată mare, la import găsim în Top 10 şi materii prime precum ţiţeiul şi gazele. O astfel de structură a comerţului exterior al României este specifică tărilor dezvoltate care vând produse cu valoare adăugată mare şi cumpără materii prime pe care să le introducă în fluxul de producţie.
Pe chiar primul loc în Top Importuri găsim ţiţeiul, cumpărat, de 1,12 miliarde de euro. Pentru că Petrom are producţie locală, cel mai probabil ţiţeiul a fost adus de ruşii de la LukOil şi de kazahii de la Rompetrol ce deţin rafinăriile Petrotel şi Petromidia

Al doilea produs la importuri îl reprezintă medicamentele, cu 1,05 miliarde de euro, iar al treilea părţile de schimb auto, cu 1,03 miliarde de euro. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de cabluri electrice auto şi carburanţi, cu 583, respectiv, 527 de milioane de euro. Locurile şase, şapte şi opt la importuri aparţin autoturismelor, telefoanelor şi aparaturii specifice industriei gaziere.

Gazul natural ocupă locul nouă în top, cu o valoare de 320 de milioane de euro. Cea mai mare parte din gaz se importă din Rusia, din Ungaria cumpărăm doar o mică cantitate prin conducta Arad-Szeged.
Ultimul loc în topul importurilor aparţine pompelor de aer sau de vid, produse cumpărate de 300 de milioane de euro.

Totalul importurilor la şase luni este de 26,2 miliarde de euro, ceea ce indică un deficit comercial de 2,5 miliarde, în scădere considerabilă faţă de cele 4 miliarde de euro din aceeaşi perioadă a anului trecut.


Preluare: economica.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și