Vom scăpa de cozi, dar tot va trebui să avem la noi documentele. Mai exact, polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii, pentru a verifica identitatea pasagerilor și pentru a preveni ilegalități. Acţiunile poliţiei nu vor avea ca obiect controlul trecerii frontierei, ci vor viza combaterea criminalităţii transfrontaliere, a migraţiei ilegale şi verificarea valabilităţii dreptului de şedere în spaţiul Schengen.

Iată tot ce trebuie să ştii despre intrarea în Schengen
Întrebare: Care sunt pașii pe care un cetățean român trebuie să-i parcurgă, în aeroport/pe mare, pentru a călători din România într-un stat membru Schengen?

În cazul aeroporturilor, cetățenii români care călătoresc către state Schengen sunt nevoiți să parcurgă formalitățile de check-in (acolo unde se impune, spre exemplu: predarea bagajului de cală), efectueză controlul de securitate, în aceeași manieră ca şi înainte de aderare, şi se prezintă la poarta de îmbarcare, fără a mai face obiectul formalităților de frontieră.

În ceea ce privește pasagerii navelor care pleacă dintr-un port maritim românesc spre un alt port dintr-un stat Schengen, fără a tranzita şi un port al unui stat terț, nu mai trebuie să facă obiectul unor verificări de frontieră indiferent de naționalitate.

Întrebare: Care sunt pașii pe care un cetățean român trebuie să-i parcurgă, în aeroport/pe mare, pentru a călători din România într-un spațiu/stat non-Schengen?

În cazul aeroporturilor, spre deosebire de formalitățile prezentate mai sus, suplimentar, pasagerul este nevoit să efectueze şi controlul de trecere a frontierei.

În ceea ce priveşte pasagerii navelor care pleacă dintr-un port maritim românesc spre un port al unui stat care nu este membru Schengen, verificările la frontieră sunt efectuate în aceeași manieră ca în prezent.

Întrebare: Care sunt pașii pe care un cetățean străin, rezident în România, cetățean al unui spațiu non-Schengen, trebuie să-i parcurgă, în aeroport/pe mare, pentru a călători din România într-un spațiu Schengen. Are nevoie de viză?

Nu are nevoie de viză, dar poate merge doar în interes turistic fără să fie controlat la frontieră. Trebuie să nu depăşească perioada de şedere stabilită de Regulamentul European. Mai exact, 90 de zile într-un interval de 180 zile, adică poate sta 3 luni din 6.

Întrebare: Trecerea Dunării cu bac-ul, spre exemplu, din România în Bulgaria sau din România în orice alt stat vecin, este un transport care include spațiul Schengen?

Frontiera fluvială rămâne frontieră rutieră. Legăturile cu feribotul între Bulgaria și România sunt considerate treceri ale frontierei interne terestre conform Codului Frontierelor Schengen și orice persoană, indiferent de naționalitate, este în continuare verificată la trecerea acestor frontiere, până adoptarea unei decizii privind ridicarea controalelor la frontierele interne.

Întrebare: Care este regimul de călătorie, aerian/maritim, pentru minorii cetățeni români?

Controale sunt aleatorii, şi trebuie să prezinte aceleaşi documente ca şi până acum. Minorii cetățeni români care călătoresc în state Schengen pe cale aeriană /maritimă nu mai fac obiectul verificărilor la frontieră, iar cei care călătoresc în state non-Schengen sunt nevoiți să parcurgă în continuare formalitățile de control la frontieră.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, minorii sunt nevoiți să îndeplinească condițiile legale privind călătoria în străinătate, așa cum acestea sunt stipulate în art. 30 din Legea 248/2005 privind libera circulație a cetățenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Întrebare: Care sunt aeroporturile din România cu terminale Schengen?

Călătoriile în spațiul Schengen, pe cale aeriană, sunt efectuate de pe toate aeroporturile civile internaționale/deschise traficului internațional, cu mențiunea că în cazul tuturor au fost prevăzute fluxuri distincte pentru pasagerii care călătoresc prin intermediul unor zboruri intra-Schengen.

Întrebare: Cum călătoresc cetățenii români care au ambarcațiuni sau aleg să meargă în vacanțe cu ambarcațiuni din porturile românești cu destinații în țări Schengen, precum, Grecia sau Italia?

Persoanele de la bordul navelor de agrement care declară că au destinația într-un port situat într-un stat Schengen, nu sunt verificaţi la frontieră, indiferent de naţionalitate. De exemplu, cei care merg la Varna nu sunt controlaţi. În schimb, în Italia sunt controlaţi pentru că nu se poate intra altfel în Peninsulă.

Întrebare: Cum călătoresc cetățenii străini cu rezidență în România care au ambarcațiuni sau vor să meargă în vacanțe cu ambarcațiuni din porturile românești cu destinații țări Schengen?

Atât în porturile maritime, cât şi pe fluxurile de pasageri Schengen din aeroporturi, polițiștii de frontieră efectuează controale, în funcție de analiza de risc legată de securitatea internă şi de migrația ilegală, care nu au ca obiect controlul trecerii frontierei, ci combaterea criminalității transfrontaliere, a migrației ilegale şi verificarea valabilității dreptului de ședere în spațiul Schengen.

Numai anul trecut, aproape 15 milioane de persoane au tranzitat aeroporturile din București, Henri Coandă și Aeroportul Băneasa, cifră apropiată de recordul înregistrat în 2019, înainte de pandemie.


Preluare: Observatornews.ro

România intră în Schengen aerian și maritim - Baia Mare printre aeroporturile din România cu terminale Schengen

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și