Populația României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze rusești către Ucraina, întrucât există o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracție, iar, la ora actuală, producția internă depășește consumul, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, luni, AGERPRES.
Gazele pe care le importă România din Rusia tranzitează Ucraina.
"Am avut în această dimineață, împreună cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Mediaș, o analiză a situației, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună și, inclusiv, în prezent, producția internă a României depășește consumul național, ceea ce ne ajută foarte mult. Și să nu uităm că vin luni de vară, în care consumul scade natural", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Totuși, Departamentul pentru Energie a elaborat un plan de măsuri pe care-l va implementa în cazul în care situația de conflict dintre Rusia și Ucraina se va prelungi.
"Guvernul dă asigurări că o problemă în alimentarea cu gaze naturale a populației din România este exclusă nu numai acum, dar și în lunile de iarnă. Dar, cu toate acestea, sperăm ca această dispută dintre Rusia și Ucraina pe tema gazelor să se soluționeze cât mai rapid", a adăugat Răzvan Nicolescu.
Tocmai de aceea, ministrul delegat pentru Energie a solicitat Comisiei Europene să se implice în calitate de mediator în soluționarea rapidă a acestui diferend.
Gazprom a anunțat, luni, că a avertizat Comisia Europeană în legătură cu "posibile perturbări" în aprovizionarea cu gaze a țărilor europene dacă Ucraina, căreia a decis să-i aplice sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului, relatează agenția de presă France Presse.
Potrivit concernului rus, operatorul de gaze ucrainean Naftogaz "este obligat să garanteze tranzitul" spre Europa în virtutea contractului în vigoare și în volumul prevăzut.
"Comisia Europeană a fost informată în legătură cu posibile perturbări în tranzitul de gaze în cazul în care Naftogaz ar preleva din gazele destinate tranzitului", a indicat Gazprom.
Gazprom a anunțat, luni dimineață, că va continua să livreze consumatorilor europeni întreaga cantitate de gaze naturale contractată și cerut companiei ucrainene de stat Naftogaz să asigure tranzitul prin Ucraina, transmite Reuters.
"Întreaga cantitate de gaze naturale pentru consumatorii europeni este livrată și solicităm Naftogaz să asigure tranzitul", le-a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov.
Surse de la Gazprom au declarat, pentru Reuters, că au fost reduse livrările de gaze naturale către Ucraina imediat după ora 06.00 GMT, când a expirat termenul limită anunțat de Gazprom pentru ca Naftogaz să achite cel puțin o parte din datoria acumulată.
Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează Ucraina și precedentele "războaie ale gazelor" între Moscova și Kiev în 2006 și 2009 au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.
Preluare: AgerPres