La senioare, România face parte dintr-o subdiviziune cu Rusia, Germania, Spania, Franța, Marea Britanie, Italia, Belgia, în timp ce la junioare este alături de Rusia, Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda, Ucraina și Italia.

Emanuel Fântâneanu, ofițerul de presă al delegației române, a declarat pentru AGERPRES că acest fapt cel mai probabil le va stimula pe gimnastele române. A fi cot la cot cu cele mai bune dintre adversare va fi o motivație în plus pentru ele, consideră el.

Ne aflăm la cea de a 30-a ediție a Campionatelor Europene feminine de gimnastică artistică. Un campionat care a început în anul 1957 la București în sala Floreasca, spune Fântâneanu. "De atunci încoace gimnastică românească a fost mereu în prim planul întrecerilor continentale. Reprezentanții României s-au aflat aproape fără nici o excepție pe podium. Echipa României are și cele mai multe titluri câștigate în istoria campionatelor europene de senioare. De asemenea trebuie să spunem că, pe parcursul timpului, gimnastica românească a dat nume mari, de la Elena Leuștean și Sonia Iovan în 1957, la Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaș, Aurelia Dobre, iar mai încoace Sandra Izbașa, Cătălina Ponor, pentru ca astăzi la Sofia să găsim la fel campioane sau medaliate din edițiile precedente ale campionatelor europene, cum ar fi Larisa Iordache și Diana Bulimar. Iar pentru Andreea Munteanu, Silvia Zarzu și Alina Stănilă acesta este primul mare campionat la nivel de senioare, dar ele vin cu un bagaj de medalii luat la junioare în anii trecuți. În fiecare echipă din cele 37 cât sunt la start s-au produs mari modificări după ultimul Campionat European, după Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Multe dintre gimnaste au abandonat sau s-au retras din cauza unor accidente, de exemplu echipa noastră a rămas fără Sandra Izbașa și Cătălina Ponor, dar a venit noul val care s-a afirmat la nivelul junioarelor în anii precedenți", a afirmat el.

Întrebat care ar fi obiectivele pentru echipele României de junioare și senioare, Emanuel Fântâneanu a spus: „Este de așteptat ca și la Sofia gimnastele noastre să fie printre cele mai bune”.

În opinia sa însă, nu poate fi estimat numărul de medalii care vor fi luate de reprezentantele României deoarece ele nu concurează singure, ci au un număr de adversare foarte puternice, cum ar fi cele din Rusia, Marea Britanie, Germania, Italia. „Să nu uităm că o gimnastă trebuie să dea absolut tot și să facă totul cu o precizie matematică, milimetrică într-un minut și treizeci de secunde. În acest minut și treizeci de secunde se concentrează o muncă de ore, de zile, de săptămâni, de ani. Acel minut trebuie să fie minutul de aur”, subliniază ofițerul de presă.

Schimbări s-au produs și în echipa României de junioare. Sunt două junioare de la care se așteaptă ceva mai mult: Laura Jurcă și Andreea Iridon, care concurează și pentru calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret 2014 din China. Alături de ele, vor evolua Andra Stoica, Anda Butuc, Andreea Ciurusniuc, care alcătuiesc o echipă competitivă ce dispune de capacitatea necesară să se bată pentru medalii.

Campionatul European 2014 se află la mijlocul ciclului olimpic. De aceea, în opinia ofițerului de presă al delegației române, campionatul de la Sofia poate oferi o imagine mai concretă despre ceea ce promite gimnastică europeană pentru Jocurile Olimpice și pentru anii viitori. „Sunt multe gimnaste tinere, în primul lor an de seniorat care mai au la dispoziție până la Rio încă doi ani să crească, să intre în adevărata lor maturitate competițională”, afirmă Fântâneanu.

Acest campionat mai are și un al doilea criteriu de importanță, de aici asigurându-se și calificarea la Jocurile Europene 2015 de la Baku.

Concursul de calificare la senioare se derulează joi 15 mai, când se dispută întreceri la cele cinci subdiviziuni din concurs, în urma cărora se stabilesc cele 8 finaliste în concursul pe echipe și finalistele pe aparate. Sâmbătă, 17 mai, are loc finala pe echipe, iar duminică, finalele la cele patru aparate: sărituri, paralele, bârnă și sol.

La junioare, calificările au loc miercuri, 14 mai, iar finala pe echipe, vineri, 16 mai. Finalele pe aparate sunt programate tot duminică, înaintea celor de la senioare.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și