În contextul Declarației Consiliului Nord-Atlantic privind răspunsul Aliat referitor la retragerea Rusiei din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE), prezentată astăzi (https://www.mae.ro/node/63302), România va suspenda, împreună cu Aliații care sunt state părți la TCFE, operaționalizarea Tratatului atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internațional, se arată într-un comunicat remis Știrilor TVR.
În urma consultărilor inițiate la nivel Aliat în 9 iunie 2023, a rezultat faptul că respectarea acestui Tratat doar de către Aliații care sunt state părți este nesustenabilă, arată MAE.
"Această evoluție constituie un răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din Tratat și la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, contrar obiectivelor documentului care a constituit timp de decenii unul din elementele de bază ale arhitecturii de securitate în spațiul euro-atlantic", precizează instituția. "Rusia continuă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki, a obiectivelor și principiilor Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa, inclusiv reciprocitatea, transparența, implementarea, verificarea și consimțământul statului-gazdă", precizează ministerul.
România va continua, potrivit MAE, alături de celelalte state Aliate, să contribuie activ la securitatea Europei și a spațiului euro-atlantic prin susținerea unei posturi consolidate de descurajare și apărare a NATO, precum și prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate și securitatea tuturor aliaților, în conformitate cu Noul Concept Strategic.
Elemente de context
Federația Rusă a notificat, pe data de 9 iunie 2023, depozitarul Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE) decizia de a se retrage din acest document. Conform prevederilor Tratatului, această decizie intră în vigoare după 150 de zile de la notificare, respectiv pe 7 noiembrie 2023. Consiliul Nord-Atlantic a condamnat anunțul (https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_215586.htm?selectedLocale=en) și a anunțat consultări cu privire la implicațiile retragerii Rusiei din Tratat și la impactul asupra securității Aliației.
Tratatul cu privire la forțele armate convenționale din Europa (TCFE) a fost negociat în ultimii ani ai războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Prevederile sale impun o serie de plafoane și limitări pentru cinci categorii de armament convențional: tancuri de luptă, vehicule blidate, artilerie grea, avioane și elicoptere de luptă. România a devenit parte la Tratat în 1992.
Preluare: stiri.tvr.ro