Şoferii români care nu îşi denunţă poliţele Euroins ar putea plăti sume mari de bani

În cazul în care preţul unei poliţe RCA la Euroins ar fi de circa 1.200 lei, pentru şoferii rămaşi cu RCA-ul emis de Euroins încă activ şi ar fi nevoiţi să îşi schimbe asigurătorul după 8 septembrie, atunci pe o perioadă de 12 luni, ar însemna că pentru fiecare lună activă a poliţei RCA costul ar fi de 100 lei.

În final, un singur şofer, care decide să nu denunţe poliţa la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), ar pierde circa 300 de lei, arată calculele zf.ro.

Euroins a intrat, oficial, în faliment pe 9 iunie. Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti, la cererea Autoritatăţii pentru Supraveghere Financiară.

De pe 9 începe să curgă termenul de 90 de zile în care asigurările încă mai sunt valabile. Apoi îşi vor pierde valabilitatea.

CITR filiala București a fost numit de către Tribunalul București lichidator judiciar al Euroins.

Potrivit CITR, primul pas din procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea, evaluarea activelor și vânzarea acestora și nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venituri pentru a ajunge la etapa distribuirii sumelor către creditori.

Judecătorul a stabilit un termen până la care toți creditorii care au înregistrat creanțe vor putea depune cereri de înscriere la masa credală.

Pentru cei interesați, precizează lichidatorul judiciar, termenele legale stabilite de Tribunalul București sunt următoarele:

a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor 24.07.2023

b) termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe 04.08.2023

c) termenul de definitivare a tabelului creanțelor 28.08.2023 d) data primei ședințe a adunării generale a creditorilor 08.2023 Conform legii și deciziei instanței deținătorii de polițe emise de către EUROINS au de astăzi, de la declararea falimentului, maximum 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA și pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare și/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților, sau 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior .

Deținătorii de polițe pot solicita în toata această perioadă rezilierea contractelor de asigurare și recuperarea restituirilor de primă sau, în caz, contrar, polițele vor înceta de drept în 90 de zile, termen care se împlinește la 08.09.2023, arată CITR.

Termenul de 90 de zile nu se aplică contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanții, prevăzută în secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, în speță 07.11.2023; în aceleași condiții, încetează de drept și contractele de reasigurare.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și