"Din punct de vedere tehnic, al Ministerului Mediului, taxarea combustibilului nu este o taxă pe principiul poluatorul plăteşte, ci este o taxă pe consum. Iar taxa pe consum nu este în domeniul de aplicare al Ministerului Mediului. Acest minister doreşte ca prin politicile de înnoire a parcului auto şi aplicarea acestui tip de taxare, timbrul de mediu, să respectăm principiul poluatorul plăteşte şi să putem să reducem impactul negativ al emisiilor de gaze cu efect de seră", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul.

Potrivit Rovanei Plumb, o primă analiză şi o evaluare a efectelor implementării timbrului de mediu se va face la sfârşitul lunii octombrie.

Senatorii PNL de Bihor Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu au anunţat joi că vor depune o interpelare către ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, nemulţumiţi de refuzul Guvernului care nu susţine adoptarea iniţiativei lor legislative de schimbare a timbrului de mediu într-o taxă de poluare de 1 ban pe litru de combustibil.

"Este un răspuns de sezon, adică un fel de ghiveci, din care putem deduce că ori Guvernul nu înţelege, ori nu îi pasă. Ni se spune că astfel vor fi mai puţini bani la Fondul de Mediu, fond ce se ocupă de multe lucruri: de casa verde, spaţii verzi, de împăduriri, de canalizare, de alunecări de teren... Sigur, trebuie să fie făcută şi canalizarea, dar nu cred că din taxa de primă înmatriculare", a declarat senatorul Boeriu.

Demarat în luna aprilie, proiectul de lege propunea transformarea taxei/timbrului de mediu - "inechitabil, controversat"- în taxa de poluare de 1 (un) ban pe litru de carburant, plătibilă de către toţi cei care poluează. Banii colectaţi din taxa de 1 ban ar urma să ajungă la Fondul de Ameliorare pentru Împăduriri, pentru a contracara poluarea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și