La terminarea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a procedat la predarea ştafetei de paroh, în locul părintelui Grigore Andreica venind preotul Vasile Cozma, din Parohia Rozavlea Şesul Mănăstirii, unde este paroh de 18 ani. Preotul Vasile Cozma a construit în Rozavlea trei biserici.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Potrivit informațiilor furnizate de către Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor format din Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, preotul paroh Grigore Andreica din Rozavlea Centru, preotul Vasile Cozma, paroh în Şesul Mănăstirii, şi preotul Simion, paroh în Sâlţa. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

„A fost pentru a treia oară când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în acest an, în satul natal, un semn de apreciere şi de binecuvântare în acelaşi timp peste credincioşii şi localitatea unde a trăit în copilărie şi unde s-a format ca bun creştin. A arătat consătenilor locul unde stătea în biserică, a povestit tuturor despre preotul Ţiplea, de la care a învăţat multe lucruri folositoare, şi despre preotul Grigore Andreica, pe care l-a îndemnat să scrie o carte despre păstorirea credincioşilor din Rozavlea. Au trecut 41 de ani de atunci şi urmaşul preotului Ţiplea lasă locul altui preot la Altarul la care au slujit trei patriarhi, însăşi biserica fiind târnosită de vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina al cărui an comemorativ a fost declarat 2017„, spun reprezentanții Episcopiei.

„Sămânţa de care vorbeşte Evanghelia este Cuvântul lui Dumnezeu, iar Semănătorul este Însuşi Fiul Său. Mântuitorul a venit să arunce cuvântul Evangheliei pe pământ în inimile oamenilor. Cele patru categorii de pământ pe care au căzut seminţele, toate la fel de bune, sunt inimile oamenilor„, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Acesta a mai arătat că pe de altă parte, venirea pe lume a fiecărui om nu este un lucru arbitrar, iar planul venirii noastre pe pământ trebuie să îl desluşim:

„Fiecare dintre noi am venit pe lume cu un plan al lui Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop. N-am venit la întâmplare. Cei care ne-am născut în lumea aceasta în familii binecuvântate, după voia lui Dumnezeu, am venit cu un plan şi suntem datori să descifrăm planul lui Dumnezeu în viaţa noastră. Să Îi mulţumim pentru tot ceea ce ne-a dat şi să ne rugăm să ne ajute să înţelegem şi să împlinim voia lui în viaţa aceasta. Viaţa aceasta este un examen de toate categoriile.”

Seminţele căzute în pământ bun, roditor, sunt şi spre folosul celor căzute în pământ mai puţin roditor:

„Să avem încredere că seminţele care rodesc în inimile celor buni o să-i aducă şi pe ceilalţi, mai neglijenţi, mai puţin buni la bunătatea, mila şi iubirea lui Dumnezeu. Că Dumnezeu este îndelung răbdător, lesne iertător, a tot blând, a tot milostiv şi aşteaptă. El vrea ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină”, a precizat în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Crucea Voievodală pentru părintele Grigore Andreica

Episcopia Maramureșului și Sătmarului a mai făcut public faptul că în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică desfă ș urată în cei 41 ani de slujire preoţească, dintre care 20 ani în demnitatea de protoiereu al Protopopiatului Ortodox Vişeu, Preasfinţitul Părinte Iustin i-a conferit părintelui Grigore Andreica „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și