Una dintre cele mai importante sărbători creștine, Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile), este celebrată la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului. Rusaliile ortodoxe pică în acest an în 20 iunie, duminică, și în 21 iunie, luni.

Codul Muncii prevede 15 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte trei zile pentru Paște (Vinerea Mare, Duminica Paștelui, Lunea Luminată), două zile pentru Anul Nou, Rusalii și Crăciun și câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internațională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.

În 2021, șapte sărbători legale sunt în timpul săptămânii, iar celelalte opt sunt în weekend.

Când sunt următoarele sărbători legale și zile libere 2021:

20 iunie (duminică) – Rusaliile (minivacanță de 3 zile)
21 iunie (luni) – a doua zi de Rusalii
15 august (duminică) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (marți) – Sfântul Andrei
1 decembrie (miercuri) – Ziua Națională a României
25 decembrie (sâmbătă) – Crăciunul;
26 decembrie (duminică) – a doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.


Preluare: romaniatv.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și