Generalul-maior Igor Konașenkov a declarat că „sistemul de rachete de aviație Kinzhal cu rachete aerobalistice hipersonice” a fost desfășurat vineri, într-un videoclip postat pe canalul Telegram al presei de stat ruse RIA, citat de NBCNews.

El a adăugat că „a distrus un mare depozit subteran” care conținea „rachete și muniție de aviație” în localitatea Delyatyn, aflată la aproximativ 80 km în linie dreaptă de Sighetu Marmației și doar 24 km de stațiune Bukovel, unde s-au refugiat, până în prezent, peste 83.000 de persoane.

Oficiali americani au confirmat pentru CNN că Rusia a folosit rachete hipersonice în Ucraina, fiind pentru prima oară, din câte se cunoaște, când acest tip de armament este folosit în luptă. SUA au putut urmări lansările în timp real, au precizat sursele CNN.

Lansările au avut probabil scopul de a testa armele și de a trimite un mesaj Occidentului cu privire la capacitățile Rusiei, au declarat sursele CNN.

Putând atinge viteza Mach 10 și chiar mai mult, armele hipersonice sunt dificil de detectat, reprezentând o provocare pentru sistemele de apărare antirachetă. Rachetele hipersonice se pot deplasa pe o traiectorie mult mai joasă decât rachetele balistice cu arc înalt, care pot fi ușor detectabile. De asemenea, rachetele hipersonice pot înșela sau eluda sistemele de apărare antirachetă.

Pentagonul a făcut din dezvoltarea armelor hipersonice una dintre prioritățile sale, cu atât mai mult cu cât China și Rusia lucrează la dezvoltarea propriilor versiuni, menționează CNN.


Preluare: nbcnews.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și