'Este cu adevărat o armă unică ce va consolida potenţialul militar al forţelor noastre armate, care va asigura securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi care îi va face să reflecteze de două ori pe cei care încearcă să ameninţe ţara noastră cu o retorică dezlănţuită şi agresivă', a afirmat Putin într-o declaraţie televizată după efectuarea testului.

'Noul complex are cele mai înalte performanţe tehnice şi tactice şi este capabil să depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are echivalent în lume şi nici nu va avea mult timp de acum înainte', a mai susţinut preşedintele rus.

Racheta a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei şi a lovit o ţintă la circa 6.000 de kilometri depărtare în peninsula Kamceatka.

Testarea acestei rachete, care poate fi echipată cu 10 sau chiar mai multe focoase nucleare, nu este o surpriză pentru Occident, dar ea survine într-un moment de tensiuni geopolitice extreme după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Sarmat este o nouă rachetă balistică intercontinentală grea pe care Rusia se așteaptă să o desfășoare cu zece sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Serviciului de cercetare al Congresului american.

Aceasta se află în curs de dezvoltare de ani de zile, astfel că lansarea testului său nu este o surpriză pentru Occident, dar vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Racheta Sarmat, prezentată în 2018, ar putea, conform specificațiilor tehnice declarate de Rusia, să transporte între 10 și 15 ogive nucleare, pe o distanță de până la 18 mii de kilometri. Ea folosește un vehicul hipersonic de tip glide, ceea ce îi permite să atingă o viteză (Mach 20) de până al 25 de mii de kilometri pe oră.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și