„Toată lumea înțelege foarte bine că, încă o lungă perioadă de timp, Europa nu va putea să facă față situației fără gaze naturale rusești”, a declarat Lavrov, în cadrul unei reuniuni a Asociației de afaceri europene (AEB) — ce regrupează majoritatea companiilor mari străine din Rusia — ce se desfășoară marți la Moscova.

În opinia sa, gazele de șist nu vor fi în măsură să înlocuiască importurile europene de gaze rusești. Se încearcă convingerea țărilor europene, inclusiv de peste Ocean, că trebuie să se reorienteze spre furnizările de gaze de șist din SUA și gaz condensat, a spus Serghei Lavrov, explicând că această variantă este mult mai costisitoare.

„Aici cel mai important este de a scăpa de politizare și de a nu le permite politicienilor să adopte decizii care vor pune politicul înaintea economicului”, a spus ministrul rus, adresându-se participanților la forumul european de la Moscova.

Potrivit Bloomberg, formațiunile de șist din Uniunea Europeană conțin suficiente gaze pentru a pune capăt dependenței de gazele rusești pentru aproximativ 28 de ani, cu condiția ca țările de pe continent să fie dispuse să-l producă.

În plus, Uniunea Europeană ia în considerare angajarea importurilor de hidrocarburi din Iran ca parte a planului său de a-și reduce dependența de gazele din Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și