"Cu privire la problema ipoteticei reveniri a armelor nucleare tactice americane pe teritoriul Regatului Unit, aş dori să avertizez în cel mai clar şi mai dur mod posibil împotriva acestui pas destabilizator", a declarat Serghei Riabkov, viceministru rus de externe, citat de agenţia de presă oficială TASS.

Diplomatul rus a afirmat că "nici securitatea Marii Britanii şi nici cea a SUA nu vor fi consolidate prin această măsură".

El a negat că în urma acestui pas ar exista "vreun efect de intimidare" faţă de Rusia, dar a precizat că reamplasarea armelor nucleare americane în Marea Britanie ar duce la "o creştere a gradului general de escaladare şi de ameninţare în Europa".

"Potenţialul (nuclear) al Marii Britanii se află pe un trend ascendent. Presupunem că, în pofida experienţei destul de triste din ultimii ani din punctul de vedere al asigurării securităţii europene, capetele înfierbântate de la Londra şi Washington nu au învăţat nicio lecţie din aceasta, de aceea un astfel de scenariu (desfăşurarea de arme nucleare tactice - n.r.) este pe deplin posibil", a afirmat Riabkov.

Ziarul britanic Daily Telegraph a relatat la sfârşitul săptămânii trecute că SUA intenţionează să instaleze arme nucleare în Marea Britanie, pentru prima data în ultimii 15 ani, din cauza ameninţării dinspre Rusia.

Documente ale Pentagonului, la care ziarul a avut acces, arată că SUA intenţionează să amplaseze bombe atomice de trei ori mai puternice decât cea folosită la Hiroshima în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la baza aeriană RAF Lakenheath din Suffolk (est).

Washingtonul şi-a eliminat capacităţile nucleare de pe teritoriul britanic în 2008, considerând că pericolul Războiului Rece a trecut.

Potrivit publicaţiei citate, lucrările pentru construirea unei noi reşedinţe pentru trupele americane vor începe în iunie.

Rusia a desfăşurat arme nucleare tactice în 2023 în Belarus, principalul aliat în campania sa militară în Ucraina, ca măsură de descurajare împotriva extinderii NATO, conform EFE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și