Poliţia rusă a procedat la cel puţin 45 de arestări vineri în timpul adunărilor de omagiere a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a cărui înmormântare a avut loc în aceeaşi zi la Moscova, potrivit grupului independent de apărare a drepturilor omului OVD-Info, care monitorizează reprimarea manifestaţiilor în Rusia, potrivit AFP.
Cele mai multe arestări au avut loc nu la Moscova, ci în alte oraşe, unde oamenii au ieşit pentru a depune flori la monumentele victimelor represaliilor sovietice şi a aduce astfel un omagiu lui Aleksei Navalnîi.
"În total, OVD-Info are cunoştinţă de 45 de reţineri" pe moment, a indicat această organizaţie neguvernamentală pe Telegram. Şase dintre aceste persoane au fost arestate la Moscova, alte arestări au avut loc în oraşe precum Novosibirsk, în Siberia, sau în regiunea Voronej.
Zeci de mii de ruşi s-au adunat vineri în Mariino, o suburbie din sud-estul Moscovei, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Aleksei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri într-un cimitir situat în aceeaşi zonă îndepărtată de centrul Moscovei, într-o dovadă clară de sfidare faţă de cel pe care susţinătorii săi îl consideră responsabil de moartea sa în urmă cu două săptămâni în închisoare, preşedintele Vladimir Putin, potrivit EFE.
Cozile celor care au venit pentru a-şi lua rămas bun de la Navalnîi se întindeau pe mai mulţi kilometri, o scenă care nu s-a mai văzut în această ţară de mulţi ani. În aşteptarea unui număr mare de simpatizanţi, Biserica Icoana Maicii Domnului din Mariino a fost înconjurată de un dispozitiv de poliţie fără precedent, format din sute de poliţişti.
"Nu ne este frică! Noi nu iertăm! Nu războiului!", au scandat participanţii la funeralii, printre care unii au îndrăznit să strige "Putin, asasin!".
"Ruşii se trezesc din letargie", a declarat un pensionar pentru EFE, adăugând la urechea reporterului: "Chiar dacă am 74 de ani, dar dacă va fi nevoie, voi merge pe baricade!"
"Este un eveniment cu adevărat tragic pentru milioanele de ruşi care l-au susţinut. Şi nu doar în Rusia, ci în întreaga lume (...) Cu cât mai mulţi oameni îşi înving frica, cu atât mai multe şanse avem ca Rusia să fie paşnică şi liberă", a declarat pentru EFE în faţa bisericii din Mariino Boris Nadejdin, un politician care se opune războiului în Ucraina.
Nadejdin, care nu a fost lăsat să participe la alegerile prezidenţiale din martie, a adăugat: "Am avut un obiectiv comun, ca democraţia să triumfe şi ca Rusia să devină o ţară normală!".
Când clopotele au bătut, oamenii au ridicat garoafe roşii în sus în onoarea lui Navalnîi. Doar câteva sute de persoane au participat la slujba religioasă, dar zeci de mii de oameni s-au adunat la cimitirul Borisovo până seara târziu, la cererea expresă a mamei.
Mulţi
Văduva, Iulia Navalnaia, nu şi-a imitat soţul - care a fost încarcerat în 2021 imediat ce a pus piciorul pe pământul rus într-un aeroport din Moscova - şi a preferat să asculte sfaturile înţelepte ale susţinătorilor lui Navalnîi. Ea nu s-a întors în Rusia pentru a participa la înmormântare şi nici cei doi copii ai cuplului.
Întreaga povară a căzut asupra mamei, Liudmila Navalnaia, de 67 de ani. Mai întâi a trebuit să se lupte timp de o săptămână cu autorităţile pentru a i se elibera cadavrul, iar vineri, împreună cu soţul ei, Anatoli, şi-a înmormântat fiul aşa cum se cuvine, creştineşte, în mijlocul celor pentru care Aleksei Navalnîi a luptat şi a murit, şi nu într-un cimitir dincolo de Cercul polar, cum o şantajau autorităţile.
Ambasadori occidentali, între care cel al SUA şi cei ai unor ţări din Uniunea Europeană, au venit la biserică pentru a-şi prezenta omagiile, dar Kremlinul a păstrat tăcerea şi a avertizat doar împotriva izbucnirii unor manifestaţii antiguvernamentale.
Preluare: AGERPRES