Ghirkin, colonel în rezervă FSB (Serviciul Federal de Securitate), a ajutat la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi la organizarea miliţiilor proruse în Donbas, estul Ucrainei.

La începutul acestui an, el şi-a anunţat intenţia de a intra în politică, devenind tot mai critic la adresa preşedintelui Vladimir Putin şi a ministrului apărării Serghei Şoigu cu privire la ceea ce a calificat drept gestionarea incompetentă de către Moscova a ceea ce oficial se numeşte în Rusia "operaţiunea militară specială" în Ucraina.

Într-un mesaj postat pe contul oficial de Telegram al lui Girkin, soţia sa, Miroslava Reghinskaia, a declarat: "Astăzi, în jurul orei 11.30, reprezentanţi ai Comisiei de anchetă au venit la noi acasă. Eu nu eram acasă. La scurt timp, potrivit portarului, l-au luat pe soţul meu de braţe şi l-au dus într-o direcţie necunoscută".

Ea a spus că prietenii i-au spus că Ghirkin este acuzat de extremism.

”El a fost arestat de către forţele de ordine” în cursul dimineţii, a declarat Aleksandr Molohov, avocatul lui Ghirkin, adăugând că acesta ”probabil” a fost acuzat de extremism.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Igor Ghirkin a postat în mod regulat mesaje critice la adresa Statului Major rus pe contul său de Telegram, urmărit de peste 875.000 de abonaţi.

"Nu ştiu nimic despre locul unde se află soţul meu, nu m-a contactat", a spus ea.

Publicaţia Fontanka. ru a transmis că Strelkov ar fi fost reţinut de fapt de agenţi FSB şi nu de reprezentanţi ai Comisiei de anchetă, aşa cum s-a comunicat anterior.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităţilor.

În unul din ultimele sale mesaje, publicat marţi, Ghirkin a părut să îl atace, fără a-l numi, pe preşedintele rus Vladimir Putin. În text, Igor Ghirkin afirmă că un "ratat" se află la putere în Rusia de 23 de ani şi că ţara nu va mai suporta "încă şase ani acest laş la putere".

După rebeliunea eşuată a unui alt critic virulent al Statului Major rus, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, experţii evocă în mod regulat posibile epurări în cadrul armatei ruse şi reprimarea ultimelor voci critice rămase, în special a bloggerilor militari sau naţionalişti, care au devenit rarele persoane din Rusia capabile să atace autorităţile.

Politologul Tatiana Stanovaia apreciază, într-o postare pe Telegram, că Ghirkin a depăşit "de mult" "toate liniile roşii posibile" în criticile sale la adresa Kremlinului şi a armatei ruse.

"Arestarea sa este, desigur, în interesul Ministerului rus al Apărării. Este una dintre consecinţele revoltei lui Prigojin: armata a obţinut mai multe posibilităţi de a-şi reprima adversarii în spaţiul public", consideră ea.

Igor Ghirkin a devenit cunoscut în 2014, când a devenit pentru scurt timp un lider militar al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

El a condus cu o mână de fier bastionul separatist de la Sloviansk (regiunea Doneţk), dar şi-a anunţat demisia în august 2014 în condiţii misterioase, înainte de a se întoarce în Rusia, unde pierduse orice influenţă.

La jumătatea lunii noiembrie 2022, justiţia olandeză l-a condamnat, în contumacie, la închisoare pe viaţă pentru crimă şi pentru că a jucat un rol în distrugerea, deasupra estului Ucrainei, a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în 2014, cu 298 de persoane la bord.

De la ofensiva declanşată de Rusia în februarie 2022 în Ucraina, el a revenit în graţiile reţelelor de socializare, criticând operaţiunile trupelor ruseşti şi în special retragerea acestora şi prezicând necesitatea unei mobilizări generale, deşi Moscova neagă că aceasta este necesară.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și