Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat marți completarea Flotei Rusiei din Marea Neagră în 2014 cu noi submarine și nave de suprafață de generație nouă, subliniind că odată cu alipirea Crimeii la Rusia a apărut necesitatea unor modificări în programul de dezvoltare a marinei ruse, relatează Interfax și Reuters.
"La baza flotei noastre /din Sevastopol/ vor fi create anul acesta noi unități de apărare antiaeriană și de pușcași marini", a afirmat Șoigu, adăugând că "toate acestea necesită multă atenție".
O preocupare specială a Rusiei a suscitat activitatea marinei americane în Marea Neagră, care s-a intensificat de la începutul lunii februarie, când a fost trimisă în regiune fregata USS Taylor împreună cu nava de comandă Mount Whitney, scrie RIA Novosti.
Atunci, fregata americană a eșuat în largul coastelor Turciei, motiv pentru care a depășit termenul legal al prezenței sale în Marea Neagră.
Începând cu 11 aprilie, în apele Mării Negre se află și nava USS Donald Cook și nava de război franceză "Dupuy de Lome".
Mai mult, afirmă RIA Novosti, fregata USS Taylor, echipată cu rachete, a părăsit la 1 mai portul românesc Constanța, îndreptându-se într-o direcție necunoscută. Potrivit unui comunicat al marinei SUA, nava americană este mobilizată în cadrul unei misiuni multirol, în zona de operațiuni a Flotei a VI-a a Statelor Unite, cu scopul de a contribui la securitatea maritimă, de a efectua misiuni de antrenament bilaterale și multilaterale și de a susține operațiuni și mobilizări NATO în regiune.
În contextul crizei din Ucraina, NATO a decis să desfășoare personal militar suplimentar în regiune "în scopul întăririi capacității de luptă și aplicații militare" și, totodată, să-și revizuiască planurile de apărare. În plus, Alianța a decis să-și intensifice patrulele aeriene în estul Europei și să trimită nave în Marea Baltică și în estul Mării Mediterane.
Preluare: AgerPres