Conform unui comunicat al acestui minister, vineri a avut loc o inspecţie surpriză a unităţilor din Districtul Militar Est, în cadrul pregătirilor pentru manevrele strategice de stat major ”Vostok 2022”. Mai multe dintre aceste unităţi vor desfăşura ”marşuri combinate” în direcţia unor poligoane militare ”necunoscute, amplasate la distanţă considerabilă de bazele lor permanente”, în vederea executării misiunilor de instrucţie.

De asemenea, se va acorda o atenţie specială capacităţii reţelei de transport a Rusiei de a susţine mobilizarea trupelor în termenele stabilite, mai menţionează Ministerul Apărării rus.

În acest timp, serviciul de presă al Districtului Militar Sud a anunţat că aproximativ 2.500 de militari şi circa o sută de tancuri T-72B3 din Divizia 150 motorizată au efectuat trageri în poligoane militare ale regiunii Rostov, apropiată de zona de est a Ucrainei. În aceeaşi zonă s-au efectuat exerciţii aeriene cu avioane de vânătoare Sukhoi SU-30SM şi Sukhoi SU-27. ”Echipajele avioanelor au exersat protecţia bombardierelor în timpul misiunilor de bombardament” şi ”s-au angajat în luptă cu un inamic virtual”, precizează acelaşi serviciu.

Moscova afirmă că desfăşurarea unor asemenea exerciţii pe propriul ei teritoriu este un drept suveran şi nu ar trebui să fie considerată o escaladare a tensiunilor la frontiera ucraineană, unde sunt dislocaţi circa 100.000 de soldaţi ruşi, o concentrare de trupe ce provoacă temeri privind pregătirea unei ofensive militare asupra Ucrainei.

Aceste manevre militare se desfăşoară şi în contextul blocajului în negocierile purtate săptămâna aceasta între Moscova şi Washington cu privire la arhitectura de securitate europeană. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că ”răbdarea noastră (a Rusiei n.red) s-a terminat” şi Moscova nu va aştepta ”la nesfârşit” un răspuns din partea SUA şi NATO cu privire la garanţiile de securitate cerute, solicitând din partea acestora un răspuns în scris până săptămâna viitoare.

”Dorim să vedem răspunsul lor în scris, punct cu punct, dispoziţie cu dispoziţie (...) Dorim să ne spună ”asta ne convine”, ”asta nu”, şi dacă este ”nu” atunci de ce, dacă o putem revizui, să schimbăm limbajul, să adăugăm ceva. Totul în scris”, a explicat Lavrov la o conferinţă de presă.

În timp ce aşteaptă un răspuns din partea SUA, a continuat el, Rusia va lua măsuri pentru a se asigura că este pregătită ”pentru orice evoluţie a evenimentelor”, inclusiv la capitolul economic, având în vedere recentele ameninţări occidentale cu sancţiuni.

Şeful diplomaţiei ruse a refuzat să vorbească în detaliu despre răspunsul Moscovei dacă va primi un mare ”nu” din partea SUA la cererile formulate, după ce mai mulţi responsabili ruşi, inclusiv viceministrul de externe şi negociatorul-şef la aceste tratative cu Washingtonul, Serghei Riabkov, au avertizat asupra unui răspuns militar din partea Rusiei.

Întrebat ce ar însemna concret un asemenea ”răspuns militar”, Lavrov a afirmat: ”desfăşurare de armament”, fără să dezvolte subiectul.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și