Un cameraman al AFP care a fost arestat în timpul protestului a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, toţi bărbaţi, au ajuns cu el într-o dubă de poliţie şi au fost duşi la o secţie pentru verificarea identităţii.

Aproximativ trei ore mai târziu, toţi jurnaliştii au fost eliberaţi după ce au primit un avertisment din partea Ministerului rus de Interne, potrivit cameramanului AFP.

Printre cei arestaţi s-au numărat mai mulţi angajaţi ai unor media străine, printre care agenţia americană de ştiri AP, media olandeză NOS, revista germană Der Spiegel şi un reporter independent francez.

Înainte de arestări, între 40 şi 50 de soţii ale militarilor mobilizaţi au depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut sub zidurile Kremlinului, lângă Piaţa Roşie.

Conform publicaţiei independente Sota Vision, câteva arestări de persoane care demonstrau împotriva mobilizării militare au avut loc şi în faţa sediului de campanie electorală a lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidenţiale de la Moscova.

Pe Telegram, în cursul dimineţii de sâmbătă, Procuratura din Moscova a avertizat cu privire la o posibilă urmărire penală în cazul participării la "demonstraţii neautorizate".

De câteva săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi să lupte în Ucraina se întâlnesc în mod regulat în semn de protest.

Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare de revoltă în curs de formare.

Mai multe grupuri de social media pentru rudele soldaţilor mobilizaţi au apărut în ultimele luni. Unul dintre cele mai active, numit ”Put Domoi” (”Drumul spre casă”), cheamă la demonstraţii în fiecare sâmbătă.

În trecut, în alte demonstraţii de acest tip de la Moscova, poliţia nu a intervenit, deşi orice început de disidenţă este de obicei sever reprimat în Rusia.

Activismul femeilor mobilizate a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat rusă, deoarece Kremlinul doreşte să proiecteze o imagine de unitate în jurul lui Putin înainte de realegerea sa inevitabilă la scrutinul prezidenţial din martie.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de soldaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina, dintr-o forţă totală de 617.000 de militari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și