Informația apare în declarații ale Ministerelor Apărării rus și belarus.

Acordul a fost semnat într-o întâlnire desfășurată, joi, la Minsk între miniștrii Apărării din cele două state, Serghei Șoigu și Viktor Krenin,

Documentul precizează procedurile de depozitare a armelor nucleare ruse într-o facilitate specială din Belarus, notează CNN.

Cu această ocazie, ministrul rus a precizat că partea belarusă a primit rachete sisteme operațional-tactice de rachete Iskander-M, care pot fi echipate cu încărcături convenționale, dar și nucleare.

"O parte a aviației militare belaruse a fost transformată pentru a putea utiliza armament nuclear. Militarii care le deservesc au urmat instructaj de specialitate", a spus Șoigu.

"Republica Belarus este interesată în dezvoltarea, în continuare, a relațiilor strategice aliate cu Federația Rusă în domeniul militar", a declarat, la rândul său, Viktor Krenin.

Lidera opoziției belaruse: "Amplasarea armelor nucleare are drept scop subjugarea țării de către Rusia"
Belarus s-a dovedit unul dintre cei mai loiali aliați ai Rusiei, de la lansarea invaziei militare în Ucraina. Deși președintele Aleksandr Lukașenko nu s-a angajat cu trupe în conflict, el a permis armatei ruse să lanseze atacuri în Ucraina de pe teritoriul țării sale.

În luna martie, Lukașenko, aflat la putere din 1994, a menționat posibilitatea ca Rusia să desfășoare arme nucleare în țară și a lansat, totodată, acuzații nedovedite conform cărora statele din Occident se pregătesc să invadeze și să distrugă Belarusul.

La momentul respectiv, lidera în exil a opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, a declarat că decizia privind staționarea armelor nucleare are ca obiectiv subjugarea țării de către Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și