Rusia, cu Vladimir Putin în frunte, susţine de la începutul contraofensivei ucrainene în primele zile ale lunii iunie că operaţiunea este un eşec şi că toate atacurile au fost respinse, în timp ce Kievul afirmă că a eliberat câteva sate şi aproximativ 100 de kilometri pătraţi, în principal pe frontul de sud, relatează France Presse, citat de Agerpres.

Bătălii grele pentru "Punga de la Vremivka" pe frontul de sud
"În zona pungii de la Vremivka, luptele cele mai intense au loc în cartierele localităţilor Rivnopil şi Urojaine", a indicat vineri Ministerul rus al Apărării, asigurând că a respins acolo cinci atacuri în ultimele 24 de ore cu ajutorul aviaţiei şi artileriei sale.

Termenul militar de "pungă" este o zonă aflată sub controlul unei forţe care avansează ca o protuberanţă într-un sector controlat de un inamic şi deci expus din mai multe părţi atacurilor.

Faptul că lupte au loc pentru aceste localităţi înseamnă că liniile ruseşti s-au retras cu câţiva kilometri spre sud şi spre est în jurul acestei zone expuse de la Vremivka, la frontiera regiunilor Zaporojie (sud) şi Doneţk (est), ocupate parţial de Rusia.

Armata ucraineană a indicat încă o dată joi că avansează, în pofida "puternicei rezistenţe" a trupelor ruse.

Canalul de Telegram pro-rus Rybar susţine în actualizarea de vineri că "unitățile rusești apără punga Vremivka. Mai multe vehicule blindate ale forţelor ucrainene au fost lovite lângă Urojaine și Makarovka. Formațiunile ucrainene adună grupuri de asalt pentru a relua atacul asupra satului Novodonețk".

"Punga de la Vremivka" este la peste 10 km de principalele linii fortificate ruseşti
Zona de la Vremivka este totuşi situată la peste 10 km nord de principalele linii fortificate ruseşti, constituite în special din tranşee şi capcane antitanc. Un succes militar ucrainean de amploare în această regiune ar permite ruperea coridorului terestru care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Aceasta ar constitui un eşec major pentru Moscova.

Potrivit analiştilor militari, Ucraina nu şi-a lansat încă grosul forţelor sale în contraofensivă şi testează încă în prezent frontul pentru a stabili punctele slabe. Trupele ucrainene, care înaintează, se confruntă cu o "rezistenţă disperată" din partea forţelor ruse în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, a declarat vineri un comandant ucrainean de rang înalt, citat de Reuters.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a declarat că situaţia din est este tensionată şi că Rusia îşi aduce cele mai bune divizii în sectorul Bahmut, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei.

"Continuăm să desfăşurăm acţiuni ofensive în direcţii separate, ocupând înălţimile dominante şi fâşiile de pădure cu scopul de a forţa treptat inamicul să iasă de la periferia oraşului Bahmut. Realizând asta, unităţile inamice opun o rezistenţă disperată", a declarat Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și