"Cred că nivelul de ameninţare (cu o invazie a trupelor ruse în Ucraina) a crescut. Este evident faptul că pentru Putin obiectivul nr.1 rămâne perturbarea procesului de stabilizare a situaţiei în Ucraina şi eşecul alegerilor prezidenţiale anticipate", a declarat Andrei Sencenko.

Referindu-se la prezenţa rusă în regiunile din sud-estul Ucrainei, fapt negat de către Moscova, şeful administraţiei de la Kiev a indicat că autorităţile ucrainene au reţinut în ultimul timp 25 de ofiţeri GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) pe teritoriul Ucrainei. "Unii dintre ei au trăit şi câte doi-trei ani sub nume false, cu documente false, contrar acordului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, desfăşurând activităţi subversive şi de colectare de informaţii pe teritoriul ucrainean", a indicat Sencenko, scrie Agerpres.

"Am fost criticaţi pentru debutul lent al operaţiunii antiteroriste, dar acest început a fost consacrat separării grupurilor de cetăţeni care participă la proteste. Am reuşit practic pe teritoriul Donbasului - regiune carboniferă din estul Ucrainei - să separăm manifestanţii paşnici, care s-au ridicat împotriva vieţii de mizerie, a corupţiei totale şi a nedreptăţilor. Am reuşit să-i să-i îndepărtăm de proteste", a afirmat reprezentantul preşedinţiei de la Kiev.

"Celor care nu sunt implicaţi în acte criminale şi nu au mâinile pătate de sânge noi le spunem:,,Plecaţi, suntem gata să vă amnistiem", dar este o altă discuţie cu privire la cei care doresc să instituie un control asupra Donbasului şi resurselor acestuia şi care încearcă să-şi aroge dreptul de a controla populaţia de circa 10 milioane de locuitori ai regiunii”, a mai spus el.

Pe de altă parte, Washingtonul a avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei, după ce joi armata rusă a lansat noi exerciţii în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanşată de Kiev împotriva separatiştilor din sud-estul ţării, potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina, citată de Agerpres.

"O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greşeală gravă", a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind că de la 17 aprilie, când au fost convenite acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de şase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov în legătură cu măsurile privitoare la detensionarea situaţiei din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și