Distrugerea unor depozite de muniții cu uraniu sărăcit, furnizate de Occident Ucrainei a dus la apariția unui nor radioactiv care se îndreaptă deja spre Europa, a declarat, vineri, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de presa de stat TASS şi Ria Novosti.

"În Polonia s-a înregistrat deja o creștere a radiațiilor", a spus Nikolai Patruşev, fără a oferi însă dovezi. "Statele Unite dezvoltă și folosesc deja arme chimice și biologice, inclusiv pe teritoriul Ucrainei" a mai acuzat oficialul rus la fel fără a aduce dovezi în acest sens.

Ucraina şi Polonia: Nu este pericol de radiaţii. Este un fake news rusesc

Ruşii susţin că au lansat pe 13 mai lovituri cu "arme de înaltă precizie şi rază lungă de acțiune" la puncte de desfășurare ale Forțelor Armate ale Ucrainei și depozite de arme primite din țările occidentale din regiunile ucrainene Ternopil şi Hmelnițki. Propaganda rusă a rostogolit în ultimele zile pe reţelele de socializare zvonuri că nivelul radiațiilor în orașele menționate a crescut.

Primarul din Hmelnîțki, Alexander Simchishin, a transmis că zvonurile despre o creștere a nivelului de radiații nu sunt reale iar șeful administrației regionale de la Ternopil, Vladimir Trush, a negat că în oraş au explodat obuze care conțin uraniu sărăcit.

"În mass-media și pe internet se difuzează informații că în Ternopil există un depozit de muniții cu uraniu. Este fals. Declar oficial: nicio muniție cu uraniu îmbogățit sau uraniu sărăcit nu a explodat în timpul unei atac cu rachete", a spus Trush, citat de UNIAN, pe 15 mai la o conferinţă de presă. Trush a dat asigurări că situația ecologică din Ternopil este stabilă.

El a explicat mirosul înțepător din aer în ziua incidentului prin faptul că au ars mase plastice în timpul incendiului. Autoritățile locale au raportat pe 13 mai că o zonă industrială a luat foc în Ternopil, în urma unui atac cu rachete. Alexander Trush a vorbit despre un incendiu în două depozite, pe o suprafața totală de 400 de metri pătrați. De asemenea, explozii și un incendiu au fost raportate într-un depozit de lângă Hmelnițki.

Miercuri, Agenția Atomică de Stat din Polonia a negat informaţiile privind creșterea nivelului radiațiilor în regiunea Lublin. Agenția a numit fake news informațiile apărute despre "radioactivitate crescută" la Hmelnițki menționând că nu există niciun pericol de radiații.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat la sfârşitul lunii martie transferul unor astfel nu încalcă dreptul internaționalde obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina. Pe 21 martie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va fi forțată să răspundă la furnizarea de arme cu uraniu sărăcit către Ucraina. Potrivit NATO, un astfel de transfer de arme .

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a explicat că este vorba despre "un tip de muniţie obişnuit, utilizat în special pentru capacitatea de a perfora blindajele" şi a dat asigurări că obuzele cu uraniu sărăcit "nu sunt radioactive" şi "nici măcar nu se apropie" de categoria armelor nucleare.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, este cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural. Principalul pericol nu este "radioactivitatea, cât toxicitatea chimică", potrivit Comisiei pentru securitate nucleară a Canadei.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și