Distrugerea barajului Nova Kahovka. "Activitatea acestora a început deja", a adăugat şeful statului ucrainean într-un discurs video, referindu-se la ancheta CPI cu privire la distrugerea centralei hidroelectrice de la Nova Kahovka.

Potrivit autorităţilor ucrainene, forţele de ocupaţie ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică şi barajul cu explozibili pentru a provoca o inundaţie care să împiedice un posibil avans al trupelor ucrainene în cursul contraofensivei pe care au început-o în ultimele zile. Sub ape se află zeci de localităţi din regiunile Herson, Mikolaiv, Dnipropetrovsk şi Zaporojie, în sudul Ucrainei.

CPI a început să învestigheze distrugerea barajului Nova Kahovka
"Este foarte important că reprezentanţii instanţei internaţionale au văzut cu proprii lor ochi consecinţele acestui act de terorism rusesc şi au auzit personal că terorismul rusesc continuă", a afirmat Zelenski, subliniind că procurorul general al Ucrainei încă din prima zi, după aruncarea în aer a barajului, a trimis o sesizare biroului procurorului CPI cu solicitarea de a investiga distrugerea infrastructurii respective, potrivit RBC.ua, citat de Agerpres.

Ucraina va contribui pe cât de mult posibil la o anchetă independentă şi obiectivă, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând că organismele de aplicare a legii şi alte instituţii ale statului "sunt implicate la maximum în acest proces".

"Acces deplin la teritoriile afectate, la martori, la toate informaţiile şi probele. Această investigaţie este foarte importantă pentru securitatea lumii întregi", a subliniat Zelenski, denunţând totodată tirurile ruseşti împotriva celor care îi salvează pe cei afectaţi de inundaţiile provocate de distrugerea barajului. Potrivit acestuia, trei persoane au fost ucise duminică într-un atac rusesc asupra unei ambarcaţiuni de salvare în zona afectată de inundaţii.

Conform situaţiei din data de 11 iunie, 35 de persoane, între care mai mulţi copii, erau date dispărute, potrivit RBC.ua. De asemenea, 2.700 de persoane au fost evacuate, în timp ce autorităţile ucrainene au desfăşurat 13 centre pentru adăpostirea persoanelor sinistrate. Premierul ucrainean Denis Şmîhal a indicat că persoane afectate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka vor primi despăgubiri de la stat. Dar bilanţul nu este complet, întrucât partea stângă a fluviului Nipru, cea mai afectată de inundaţii, se află sub control rusesc.

Declaraţia lui Zelenski despre începerea investigaţiei CPI intervine după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a propus miercurea trecută în discuţii telefonice separate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu cel rus Vladimir Putin crearea unei comisii internaţionale de anchetă care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Ruşii au aruncat în aer un baraj mai mic din Doneţk, peste rîul Mokrîe Ialî
Responsabili ucraineni au respins atunci iniţiativa lui Erdogan, suspectându-l că ar "face jocul Moscovei". Între timp, forţele ruse au aruncat în aer un alt baraj, de data aceasta în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, pentru a îngreuna contraofensiva ucraineană prin care Kievul încearcă să recucerească teritoriile ocupate, a declarat duminică seară un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de EFE.

"Ocupanţii au aruncat în aer un baraj peste râul Mokrîe Ialî, ceea ce a provocat inundaţii pe ambele maluri ale râului", a indicat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru regiunea Tavria, Valeri Şerşen. Dar distrugerea barajului, situat în apropierea regiunii vecine Zaporojie, nu afectează operaţiunile ofensive ale armatei ucrainene în zonă, a spus el.

Deocamdată nu sunt cunoscute date privind posibilele consecinţe ecologice şi umanitare ale acestui nou dezastru. În Zaporojie, "ei (ruşii) se aşteptau la o avansare a forţelor ucrainene şi pentru a ne încetini înaintarea au recurs din nou la această tactică", distrugând infrastructura de pe râul Mokrîe Ialî, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Surse militare ucrainene au confirmat ieri că au recâştigat controlul asupra a două localităţi din regiunea Doneţk, primele de când au lansat contraofensiva în urmă cu câteva zile în trei sectoare de pe linia frontului din Doneţk (est) şi Zaporojie (sud).


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și