La 10 august 2013 Dumnezeu a decis să o cheme alaturi de El pe Maria Pipaş, cea care alături de regretatul ei soţ, Nicolae Pipaş a reuşit să facă numele satului Tisa să fie cunoscut de persoane din intreaga ţară, prin colectia impresionantă de obiecte de artă pe care au strans-o de-a lungul anilor.
În data de 6 martie 1930, în localitatea Tisa, s-a născut Maria Hreniuc, care în 1951 avea să devină Maria Pipaş. Ea a mai avut 4 frati. În 1956 s-a născut Valer, unicul fiu al soţilor Pipaş, care este căsătorit cu Ileana, profesoară de desen.
Împreuna cu sotul ei, Nicolae Pipas, a întemeiat Muzeul Pipaş, muzeu renumit in toată ţara şi în straăinătate. Pentru Maria Pipaş, dantela, porţelanurile, pictura şi grafica au fost colecţii de suflet, despre care putea să povestească ore în şir.
Maria Pipaş cunoştea tehnica ţesutului încă din copilărie, lucrând la un atelier de ţesătorie cu cânepă, in şi bumbac, iar redescoperirea culorilor vegetale i-a împins pe soţii Pipaş să redefinească covorul maramureşean. Cu covoarele tesute de ei au participat la numeroase expozitii în ţară, prima fiind în 1971.
Maria Pipaş a fost profesoară de agricultură şi desen la Şcoala din Tisa, urmând ca mai târziu să devină învăţătoare.
Dorinţa cea mai arzătoare a soţilor Nicolae şi Maria Pipaş a fost ca toate lucrurile strânse în atâtea decenii să rămână într-un muzeu în satul natal:
"Noi aceste obiecte nu le dăm, dar facem testamentul ca după moartea noastră să treacă… „Noi tare am vrea să rămână un muzeu aicea... mi-ar place tare..."
Oamenii care au cunoscut-o îşi vor aminti mereu cu drag de Maria Pipaş, o femeie frumoasa, amabila, care avea mereu o vorbă bună pentru fiecare.
Sincere condoleanţe familiei.
Odihneasca-se in pace !