„Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, media generala se rotunjeste la 6,00.

Dupa terminarea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, in comparatie cu cele acordate initial. In situatia in care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o a treia comisie, formata din alti profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat initial lucrarile in centrul de contestatii. Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectand cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de a treia comisie este nota care va fi acordata de comisia de contestatii

Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99, sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de catre comisia de contestatii.

Pentru lucrarile care au primit initial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decat cele mentionate mai sus, nota definitiva este nota acordata de comisia judeteana de contestatii/a municipiului Bucuresti, daca intre nota initiala si nota acordata la contestatii se constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte.

Daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,50 puncte, nota definitiva este nota initiala, acordata de comisia din centrul zonal de evaluare. Nota definitiva nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.”

M-am uitat şi eu peste notele unor candidaţi afişate după rezolvarea contestaţiilor. S-a mers pe linia regulamentului, dar nimeni nu trebuie să uite că este în cauză viitorul unor adolescenţi.

La română (merg pe varianta prescurtată) cineva a avut înainte de contestaţie 6,85. După contestaţie a primit 7,3 şi arămas cu nota finală 7,3. Să calculăm: 7,3-6,85=0,45

Buuun. 0,45 e, evident, mai mic decât 0,5. Regulamentul de soluţionare a contestaţiilor zice (reiau pasajul):
„Daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,50 puncte, nota definitiva este nota initiala, acordata de comisia din centrul zonal de evaluare. Nota definitiva nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.”

După litera regulamentului, nota la română a candidatului ar fi trebuit să rămână prima, adică 6,85! Văd că a fost acceptată ca notă finală nota dată de a doua comisie, adică 7,3. Evident că nu voi da numele celei sau celui care a beneficiat de acest frumos salt înainte de 0,45 puncte.

Alt candidat a avut la prima corectare nota 5,8 la română. După a doua corectare, a ajuns la 5,05 şi a rămas, conform regulamentului, cu nota pusă de comisia de soluţionare a contestaţiilor, adică 5,05. Deci se poate şi aşa. Pentru unii.

Întrebarea rămâne: de ce nu se schimbă regulamentul? Cum se poate simţi un candidat sau o candidată (din nou dau un exemplu concret, cu excepţia numelui), care, a avut iniţial la geografie 5,8, la reevaluarea lucrării a primit 6,25, deci cu 0,45 puncte mai mult, şi s-a trezit cu nota finală la fel ca cea de la început, adică 5,8? Oare lucrăm cu oameni, care au stările lor sufleteşti, năzuinţele lor, şi nu facem altceva decât să le tăiem aripile? Cu ce drept? În virtutea cărei legi morale, nu altfel, i s-a fluturat acestui/acestei absolvent/e de liceu o notă mai mare, ca apoi să i se spună cam tot aşa cum zicea Caragiale:
„...să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica;”

I s-a recorectat lucrarea, s-a constatat la reevaluare că a fost de 6,25, dar nota finală a rămas tot prima, adică 5,8.

Până la urmă, şi regulamentele pot fi schimbate. De ce nu poate rămâne ca notă finală nota după a doua corectare? E de presupus că a doua comisie e mai atentă cu lucrările pe care le are de reevaluat.

Alt exemplu, şi mai dur. Cineva a făcut contestaţie pentru nota de la biologie vegetală şi animală. A avut la această probă nota 5,8. Cu nota aceasta, media finală la bacalaureat a fost 5,98, adică respins.

Reiau un pasaj din regulament:
„Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, media generala se rotunjeste la 6,00.

Dar 5,98 nu-i 5,99...După rezolvarea contestaţiei, a primit la biologie vegetală şi animală nota 5,95, dar, după cum scrie la regulament, a rămas cu nota de la prima corectare şi cu bacalaureatul nepromovat. Cu 5, 85 la proba contestată, ar fi avut media 6 la examenul maturităţii...

Nu ştiu de ce, dar am impresia că examenul acesta al maturităţii ar trebui să-l mai dea şi unii oameni maturi...




Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și