Venit tocmai din indepartata Indie, teposul lamai a ajuns sa fie cutivat si in tarile cu o clima prietenoasa din batranul continent european. Ca arbust decorativ, poate fi intalnit si prin casele ori gradinile mioritice, iar cine se ocupa de el cu interes si il altoieste se poate bucura chiar de roadele sale aurii.

Lamaia, rezervor de vitamina C

In afara de faptul ca da un gust minunat citronadelor indulcite cu zahar sau miere, sucul de lamaie are si calitatea de a creste imunitatea, de a tine bolile la distanta sau de a vindeca. O cura de o luna cu suc de lamaie prinde bine oricui, exceptie facand persoanele cu gastrita, ulcer sau colita. Cantitatea de suc trebuie crescuta progresiv: in prima zi se incepe cu o jumatate de lamaie stoarsa, a doua se adauga inca jumatate si tot asa; pana se ajunge sa se consume sucul de la doua fructe in 24 de ore.

Acest lucru se intampla in a patra zi. Apoi se face o pauza de patru zile si se reia cura dupa acelasi sistem, timp de o luna. Da rezultate foarte bune in tratarea infectiilor din organism, pentru ca lamaia are un puternic efect antiseptic. Avand si calitati diuretice, se recomanda si in reumatism, guta ori litiaze biliare si urinare. Doar ca in aceste cazuri trebuie sa se consume sucul de la patru lamai in fiecare zi, timp de patru-cinci saptamani.

Sfat: lamaia se stoarce mai usor si da mai mult suc daca inainte se tine 5 minute in apa calda.

Spaima microbilor

Dupa o boala grea, in perioada de convalescenta, sucul de lamaie consumat cu regularitate ajuta la refacerea organismului si a sistemului imunitar, fiind un bun antiseptic. In plus, este un activator al globulelor albe care sunt principalii inamici ai virusilor si microbilor ce ataca organismul. Acelasi suc, foarte bogat in vitamina C, trebuie baut si in timpul starilor febrile insotite de senzatii de voma si frisoane.
Datorita acelorasi proprietati antiseptice, lamaia este buna sub forma de masaj local cu ulei obtinut din coaja ei, sau inhalatii in caz de gripa, raceala sau tuse. Pentru copiii care au viermisori intestinali, se face un decoct din fructul intreg sau un macerat dintr-o lamaie zdrobita lasata in apa timp de cateva ore. Bautura obtinuta se bea seara, inainte de culcare. Pentru oxiuri, se face o pasta din samburi de lamaie pisati, amestecati cu putin miere, care se consuma dimineata, inainte de micul dejun.

Sfat: pentru a scapa de negi se fac zilnic tamponari cu otet in care a fost lasata la macerat timp de o saptamana coaja de la doua lamai.

Lamaia lumineaza tenul

Pentru ca este bogata in substante hranitoare si in vitamina C, lamaia poate fi folosita pentru ingrijirea tenului, a parului si a unghiilor. Astfel, femeile care au tenul afectat de cuperoza (roseata pielii obrazului) isi pot face o masca din suc de lamaie si un albus de ou batut spuma. Se aplica pe locul afectat, se lasa sa actioneze cateva minute, dupa care se clateste. Pentru a scapa de punctele negre, dar si pentru a prevenii aparitia ridurilor, trebuie ca in fiecare seara sa se faca un masaj usor al tenului cu suc de lamaie, pana ce acesta intra in piele.

Este de preferat sa nu ne spalam pe fata pana a doua zi dimineata. Pentru mainile obosite, cu pielea afectata de muncile obosite, lamaia este un bun prieten. Masajul repetat cu zeama de la un fruct stors va albi pielea si va face ca unghiile sa nu mai fie casante. Daca se adauga si cateva picaturi de ulei de masline in acest suc, rezultatul este unul de hidratare si catifelare a pielii.

Buna pentru: reumatism, guta, gripa cu stari febrile, anemie, hemoragie, dischinezie biliara, cefalee, migrena.

Respiratie placut mirositoare

Zeama de lamaie amestecata cu putina apa este recomandata pentru clatirea gurii, avand proprietati dezinfectante. Procedeul repetat de mai multe ori alunga mirosul neplacut al gurii, intareste gingiile si albeste dintii. In plus, un pahar cu limonada consumat in fiecare dimineata ajuta la eliminarea tonxinelor din organism.

La ce ajuta vitamina C

- maladii infectioase de orice fel
- convalescenta
- sarcina
- stari de surmenaj fizic si intelectual
- alergii
- intoxicatii
- tulburari de coagulare sanguina


Preluare: topdiete.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și