Duminică, 4 Iunie 2023, la Biserica Sfinții Apostoli”Petru și Pavel” din localitatea maramureșeană Săliștea de Sus, creștinii sălișteni au sărbătorit
Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile).
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 3 preoți, din cadrul a acestui sobor au făcut parte și preoții: Vancea Gavriș- preot paroh al Bisericii ortodoxe Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”din Săliștea de Sus și Ioan Florin Timiș. Corul Bisericii Sfinții Apostoli „Petru și Pavel” din Săliștea de Sus a răsunat armonios în această zi de sărbătoare. La Sfânta Liturghie au fost prezenți foarte mulți credincioși, aceștia au îmbrăcat costume populare și au venit la biserică de Rusalii, să lase un trandafir sau un Bujor (Rujă de Rusalii) la icoană și să se roage, să se coboare Duhul Sfânt peste ei în această zi Sfântă. Copiii s-au împărtășit cu Sângele și Trupul Domnului Iisus Hristos. Pogorârea Sfântului Duh, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor.
De Rusalii, creștinii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos. Sărbătoarea Cincizecimii, are loc la 50 de zile după Învierea lui Hristos şi la 10 zile de la Înălţarea Sa la ceruri, aceasta este prăznuită mereu în zi de Duminică, fiind anunţată încă din timp în Vechiul Testament de profeţii mesianici, fiind denumită și „capătul sărbătorilor”, adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos. Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli duminică dimineaţa, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc. Semnificaţia Cincizecimii constă că Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie neexistând timp şi spaţiu fără prezenţa personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu. Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor
este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi.
Duminica a 8-a după Paști (Ev. Ioan 7, 37-53) (Evanghelie- Sărbătoarea
Pogorârea Duhului Sfânt, Rusaliile)
„Iar în ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii – Iisus a stat între ei şi a strigat, zicând: Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. Ţine-te de dar, dar recunoaşte pe Dăruitorul. Când Domnul promite că va da pe Duhul, El spune, “Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea.
Cel ce crede în Mine, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui”. De unde vine râul din tine? Adu-ţi aminte de întunericul tău de mai înainte. Adică, dacă nu ai fi fost uscat, nu ai mai fi fost însetat. Dacă nu ai fi fost însetat, atunci nu ai mai fi băut. Ce vreau să spun când zic: dacă nu ai fi fost însetat, nu ai mai fi crezut în Hristos? Dacă n-ai descoperit cât de gol eşti, nu ai fi crezut în Hristos. Înainte de a spune “râuri de apă vie vor curge din pântecele lui”, El spune întâi Dacă cineva este însetat, atunci să vină la Mine şi să bea.
Motivul pentru care ai un râu de apă vie, este acela că ai băut. Şi nu bei dacă nu ţi-e sete”.
Vecernia Plecării Genuchilor s-a realizat spre final. După Sfânta Liturghie, s-a oficiat Procesiunea Rusaliilor. Preoții au sfințit apa și țarina. Slujba de Sfințire a fost realizată de preoții: Vancea Gavriș și Ioan Florin Timiș. De Rusalii tradiţia creștină spune că apa sfinţită şi rugăciunile preoţilor apără culturile de vremea grea iar gheaţa şi insectele se depărtează de holde. După terminarea slujbei, oamenii au trecut prin fața preotului, au sărutat
crucea și au fost stropiți cu apă sfințită.
TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE RUSALII, ORIGINI:
De Rusalii se mai leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.
Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. În Ardeal este obiceiul cunoscut ca“udatul nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apă, pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului. Conform tradiţiei populare, Rusaliile sau ielele sunt femei tinere, frumoase, vesele, nebunatice, periculoase nevăzute de oameni. Conform originii mitologico-creştine Rusaliile sunt fete de împărat „pline de duşmănie” împotriva creştinilor; tatăl lor se numeşte Rusalim Împărat. Cauza duşmăniei faţă de creştini a fost trecerea unor supuşi ai Împăratului păgân Rusalim la creştinism.
De aici ar veni şi denumirea de Rusalii.