"A fost reluată normal circulaţia rutieră pe DN 19A, în afara localităţii Supuru de Sus, judeţul Satu Mare, acolo unde, ca măsură de prevenţie, din cauza degajărilor de gaze provenite în urma unor lucrări de forare, traficul a fost oprit începând din data de 6 septembrie", precizează sursa citată.

Instituţia Prefectului Satu Mare precizează că se reia alimentarea cu energie electrică în zona de protecţie instituită, cu excepţia operatorului staţiei de carburanţi, unde în continuare este interzis accesul. Măsurile au fost adoptate prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Satu Mare.

"Se lucrează în continuare la închiderea definitivă a forajului în cauză. Procedura de închidere este de mai lungă durată, dar experţii în domeniu au identificat soluţiile optime care se pot aplica în această situaţie. Vom anunţa închiderea definitivă a acestui foraj", a afirmat subprefectul Altfatter Tamas.

El a explicat, în această săptămână, într-o conferinţă de presă, că puţul aparţine de o benzinărie privată, iar în momentul unor lucrări a început să ţâşnească apă termală cu gaze.

"În imediata vecinătate a staţiei de benzină a existat un foraj din care a curs apă continuu, cu un debit foarte mic. Reprezentantul acestei societăţi a angajat o altă societate ca să cureţe acel foraj, probabil pentru a avea presiune mai bună. În momentul în care aceştia au intervenit, s-a degajat, pe lângă apă termală, nisip şi gaze naturale. Concentraţia acestor gaze variază, diferă, sunt momente în care concentraţia este mică, aproape de zero, şi sunt momente când această concentraţie creşte. În continuare iese atât apă termală, cât şi diferite tipuri de gaze, concentraţia lor este într-o tendinţă de fluctuaţie, presiunea a scăzut. În momentul de faţă presiunea este de aproximativ 7 - 8 bari", a spus subprefectul Altfatter Tamas.

Zona a fost închisă, fiind asigurat un perimetru de 800 de metri de la care nu se mai permite accesul cetăţenilor.

Subprefectul Romeo Pop a spus că, din informaţiile primite de la specialişti, gazele nu sunt periculoase, astfel că nu există pericol şi nu se impune evacuarea populaţiei.

Activitatea staţiei de carburanţi din localitatea Supuru de Sus, care se află în vecinătatea locului de unde iese apă cu gaz metan, a fost sistată pentru înlăturarea riscurilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și