Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Judeţean Satu Mare, transmis joi AGERPRES, elevul Angyal Gellért se afla la prăşit cartofi şi întâmplător a dat peste mai multe arme, unelte şi podoabe de bronz.

"Fiind un elev pasionat de istorie a reuşit să constate că metalele verzui care în ultimi doi ani se agăţau de sapa bunicului la prăşitul grădinii reprezintă de fapt piese dintr-un tezaur ce a fost împrăştiat de utilaje agricole pe întreaga grădină. La îndrumarea profesorului de istorie, Anamaria Donca de la Liceul Teoretic Carei, a anunţat Muzeul Judeţean Satu Mare. Cu ajutorul detectorului de metale echipa de arheologi a reuşit să recupereze arme şi unelte rămase pe câmp. Alte piese au fost recuperate din grămada de pietre de la marginea tarlalei culese, cu scopul de a nu deranja săparea culturilor", precizează sursa citată.

Arheologii sătmăreni au constat că descoperirile datează din anii 1.200 - 1.000 î Hr., având o importanţă deosebită.

"Armele şi podoabele descoperite aparţin unui tezaur îngropat, după toate indiciile ca ofrandă pentru zei, în perioada 1.200-1.000 î.de Hr. Descoperirile de la Ciumeşti au o importanţă deosebită deoarece obiectele de bronz descoperite pot fi puse în legătură cu o importantă aşezare preistorică datând din aceaşi perioadă, aşezare în care a fost descoperit cel mai mare atelier metalurgic preistoric din România. Urmează să se stabilească dacă piesele descoperite în aceste zile au fost produse în aşezarea sătmăreană, aşa cum tinde să sugereze numărul mare de lingouri de aramă brută ce au apărut împreună cu piesele recent descoperite", se arată în comunicat.

Împreună cu alte artefacte ieşite la lumină pe parcursul deceniilor anterioare, noile piese descoperite atestă existenţa unui important centru de putere preistorică în zona Ciumeşti-Sanislău.

Arheologii Muzeului continuă cercetările.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și