Tema pensiilor speciale ale parlamentarilor este din nou adusă în atenția publică odată cu apropierea alegerilor din 6 decembrie. Parlamentarii s-au întrecut în demisii prin care să demonstreze că nu își doresc acest beneficiu, deși renunțarea la pensie se poate face fără demisie. Potrivit legii, de pensia specială beneficiază parlamentarii care fac cerere scrisă să o primească. Ea nu se acordă automat, deci cei care doresc să nu primească, pot să nu o ceară.
Parlamentarii USR au anunțat marți dimineață că își vor da demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensia specială. Același gest a fost anunțat, cu doar câteva ore înainte, și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, care au spus că și alți parlamentari ai partidului vor urma demersul. PNL, PMP și UDMR au acuzat jocuri electorale.
Potrivit legii, pensia pe care o încasează foștii parlamentari poartă denumirea de indemnizație pentru limită de vârstă și se acordă la cerere. Așadar, un fost parlamentar care ajunge la vârsta pensionării poate să nu beneficieze de indemnizație dacă nu depune cererea.
Cum a luat PSD fața USR
USR avea pregătit momentul demisiilor încă de luni, urmând ca marți să facă anunțul. Liderii PSD au aflat de demersul lor și le-au luat fața. Astfel, luni seara, Marcel Ciolacu și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis au anunțat, pe Facebook, că demisionează ca să nu beneficieze de pensia specială.
Un gest similar a făcut Marcel Ciolacu și în 2016, când alături de el își anunța demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensie specială și Liviu Dragnea.
Scandal în plen pe tema demisiilor și a pensiilor speciale
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a calificat, marţi, drept „populism ieftin” gesturile liderului PSD, Marcel Ciolacu, şi parlamentarilor USR de a demisiona din Parlament pentru a nu beneficia de pensii speciale, în timp ce PNL a cerut convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Același lucru a fost solicitat și de PMP.
La plen însă, parlamentarii s-au întrecut în declarații electorale.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat să se ia act de demisiile parlamentarilor USR depuse marţi şi să se voteze vacantarea mandatelor, însă Dan Barna a atras atenţia că solicitările sunt cu data de 18 decembrie, acuzându-i pe liberali că doresc scoaterea acestui partid din Legislativ.
Dan Barna l-a acuzat pe Florin Roman că doreşte scoaterea USR din Parlament în acest moment.
„Suntem de acord să avem un plen în care să constatăm demisiile parlamentarilor USR începând cu data de 18 decembrie. Regulamentul spune că plenul constată vacantarea şi demisia, începând cu data demisiei. Vreţi să scoateţi USR din Parlament astăzi. Aceasta este realitatea juridică”, a spus Barna.
Deputatul PMP Petru Movilă a apreciat că sunt jocuri electorale.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că este un „război între PNL şi USR despre care, cum îşi încheie mandatele mai repede”.
După schimbul de replici, şedinţa Camerei Deputaţilor a continuat cu dezbaterea asupra proiectelor de lege de pe ordinea de zi.
Ce spune legea și cât ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor
Potrivit legii, „deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, (...) sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. (...) (4) Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar. (...) (10) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz.”
Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt cuprinse între 2.000 și 13.000 de lei în funcție de numărul de mandate. Aproape 800 de foști parlamentari primesc pensie specială. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015.
În fiecare lună, Parlamentul plătește pensii speciale foștilor parlamentari în valoare de aproximativ 1 milion de euro.
Preluare: Digi24.ro