Oficialii Administratiei Fondului pentru Mediu au anuntat la finele saptamanii trecute ca din 10 iunie incepe oficial programul “Rabla”. De astazi, 10 iunie, persoanele fizice si juridice ar fi trebuit sa se poata inscrie pentru un tichet valoric de 6.500 de lei, obtinut in urma predarii la colectorii autorizati a masinilor mai vechi de 10 ani.

Mii de maramureseni au ramas insa pe dinafara. Mai mult, oamenii au fost cu atat mai revoltati, cu cat voucherele au fost distribuite inainte ca programul “Rabla” sa debuteze oficial. Inca din weekend pe poarta unora dintre colectorii autorizati au aparut afise prin care oamenii erau informati ca tichetele s-au epuizat.

“De vineri noaptea stam aici, 11 persoane, si ni s-a spus sambata dimineata ca voucherele au fost deja vandute, toate, ceea ce era ilegal, pentru ca de pe site am luat ca abia luni incepe repartizarea voucherelor la cei care au masini de predat”, a spus unul dintre cei care au dorit sa-si predea masina la fier vechi, Dumitru Chis.

La randul sau, Ionel Rogojan, a declarat ca “am umblat saptamana trecuta, in fiecare zi, in fiecare dimineata, miercuri si joi am fost si dupa-amiza. Vineri am fost aici au zis ca numai luni, iar am venit sambata, dupa-amiaza deja s-a format randul si am stat la rand. Si l-am intrebat pe domnul de la cantar, au zis ca s-au dat vineri dupa-amiaza. Domnule cum s-au dat vineri, 11 vouchere, cand eu am fost sambata dupa-amiaza la dumneavoastra si ati zis sa vin luni dimineata sa stau la rand?”.

Unii dintre nemultumiti au aratat ca au sesizat cele intamplate la Protectia Consumatorilor si la politie, iar dupa ce au cerut sprijin din partea institutiilor abilitate unii proprietari de masini vechi spun ca au reusit sa fie inscrisi pe lista pentru vouchere. “Am reusit sa obtin tichetul numai la o anumita interventie la politie, si la Protectia Consumatorilor”, a spus unul dintre proprietarii de masini vechi.

“Pana la urma am rezolvat cu doamna director Ardelean de la Protectia Consumatorilor, a vorbit cu directorul de la Remat care se afla in Bucuresti. Problema s-a schimbat, intorsatura e cu 180 de grade fata de cum a fost dimineata”, a spus Dumitru Chis.

Cei de la Remat Baia Mare, unul dintre punctele de colectare a masinilor vechi, au evitat sa faca prea multe comentarii vizavi de problemele din acest an. Acestia s-au limitat in a preciza ca tichetele au fost insuficiente, in conditiile in care fiecare din cele opt centre din Maramures au primit doar cate 10-11 vouchere, iar solicitarile au fost de ordinul miilor.

“In Maramures, 77.000 de masini. Au fost cate 10 tichete, va dati seama. Sunt opt centre de colectare, s-au dat cam 10-11 tichete la fiecare”, a spus unul dintre angajatii Remat, Augustin Ilut.

In acest an, pentru achizitionarea unui autovehicul nou se poate utiliza un singur tichet, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012. In functie de caracteristicile masinii nou cumparate, se poate beneficia de o reducere suplimentara de cel mult 1.000 de lei, rezultata din cumulul a doua eco-bonusuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și