Scandalul dezinfectanților din spitale aduce în prim-plan și felul în care respectă aparținătorii regulile în timpul vizitelor.Conducerea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare a precizat că sunt situații în care unii aparținători devin recalcitranți în momentul în care li se spune că trebuie să respecte niște reguli în timpul vizitelor la spital. În secțiile chirurgicale sunt măsurile cele mai stricte, de care trebuie să țină cont toți cei aflați în vizită.
„Vulnerabile sunt în special secțiile chirurgicale. De aceea, regulile din spital și pe secțiile respective trebuie respectate de aparținători. Pentru că, dacă, de exemplu, aparținătorul se așază, cu hainele de afară pe patul unui pacient proaspăt operat, va spune că pacientul a luat infecția din spital, deși este puțin probabil acest lucru. Sunt și aparținători recalcitranți, care au spus că nu-i interesează ce se întâmplă și, din păcate, și după acest scandal al dezinfectanților nu s-a schimbat nimic. Tot trebuie să le spunem și să le explicăm că nu este bine să se așeze pe patul pacientului, în condițiile în care există scaune în saloane. În terapie intensivă trebuie să fie un interval limitat de timp în care pacientul poate fi vizitat, cu măsurile de precauție aferente. De exemplu, la ATI sunt puse la dispoziția aparținătorilor halate de unică folosință cu botoșei”, a declarat Sorina Pintea, managerul unității spitalicești.
„Copiii trebuie aduși în spital doar dacă au probleme de sănătate”
Printre altele, legislația reglementează câți aparținători au voie să fie deodată într-un salon și cât timp pot membrii familiei și prietenii să petreacă alături de persoana internată.
„Într-un salon cu trei pacienți trebuie să ai cel mult doi aparținători, care să nu stea mai mult de 60 de minute. Măsuri mai dure pe care le-ar putea lua spitalul ar fi transmiterea imperativă către aparținători a acestor reguli pe care trebuie să le respecte. Dar noi am avut aceste reguli și înainte de scandal. Nu facem curățenie mai mult ca înainte, ci pur și simplu facem în continuare ceea ce trebuie.
Prin urmare, s-a și dovedit că, la nivel național, în Spitalul Județean de Urgență Baia Mare nu sunt probleme. Din păcate, la noi se merge la spital ca la o activitate socială. Există foarte mulți părinți care își aduc copiii în spital în vizită la rude, la bunici, inclusiv în anumite secții unde
copiii nu prea ar avea ce căuta, dar, din păcate, nu înțeleg acest lucru. Copiii trebuie aduși în spital doar dacă au probleme de sănătate”, a recomandat Sorina Pintea.
Preluare: InfoMM.ro