Toamna şi-a arătat brusc forţa aseară, când vântul puternic a adus cu el nori ameninţători în cea mai mare parte a ţării. Cu doar câteva ore înainte, era încă vară.

La orele prânzului, la Iaşi, termometrele indică 30 de grade Celsius. Însă, la soare, temperatura resimţită este chiar şi de 36, 37 de grade. Aşadar, în continuare nu putem să ieşim din casă fără să avem la noi o sticlă cu apă.

Astăzi, însă, oamenii s-au trezit brusc în alt anotimp.

De la o zi la alta, temperaturile au scăzut simţitor. În prima parte a zilei, termometrele ne indică doar 11 grade Celsius, cu o maximă de cel mult 22.

Umbrelele şi gecile de toamnă au luat locul şlapilor în mai toată ţara.

Diferenţa mare de temperatură poate duce la şoc termic, spun medicii. În doar câteva ore, au crescut cazurile de viroze respiratorii, laringite şi otite.

Prof. Dr. Diana Cimpoeşu, Spitalul Clinic de Urgenţă Iaşi: Organismul tânăr, sănătos, nu suferă. Cei care au mecanisme de apărare modificate pe baza bolilor cronice au cel mai frecvent ceva de suferit şi au acuze în această perioadă. Vorbim despre creşteri tensionale, cefalee, dureri toracice, etc.

În toată ţara, vremea s-a răcit peste noapte. În Cluj-Napoca, Botoşani sau Roman, temperaturile au scăzut şi cu 10 grade. Iar în Focşani, Râmnicu Sărat şi Bacău, azi sunt şi cu 15 grade mai puţin.

Inclusiv Capitala a trecut în 24 de ore prin două anotimpuri.

De mâine se încălzeşte iar, anunţă meteorologii. În weekend, vor fi temperaturi şi de peste 30 de grade Celsius.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și