1. Taxe noi sau majorate pentru mașinile vechi. În ultimii ani au fost diverse încercări de suprataxare a cetățenilor care dețin mașini mai vechi de 10-15 ani. O nouă tentativă se anunță și în guvernul PSD – PNL – UDMR, prin majorarea unor taxe sau introducerea unor taxe noi pentru autovehiculele care fie sunt mai vechi de 15 ani, fie se încadrează din punct de vedere al normei de poluare sub EURO 5. Impactul la buget ar fi consistent, dar și la buzunarul românului de rând. În jur de 80% dintre vehiculele din țara noastră sunt mai vechi de 10 ani.

2. Impozite mai mari pe clădiri. PNL, USR și UDMR au stabilit în numele statului român, prin intermediul PNRR-ului o analiză a impozitelor locale. Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor Publice, actual ministru al Fondurilor Europene, a precizat că impozitele pe clădiri ar putea crește, în orașele mari.

3. Impozit pe venit pentru construcții, IT și cercetare. Din 2022, forța de muncă ce activează în sectorul IT, construcții și cercetare ar putea să nu mai fie scutită de impozitul pe venit, de 10%. În prezent, 680.000 de angajați din domeniile menționate nu plătesc impozitul pe venit. Dacă nu vor mai beneficia de această clemență, statul ar putea încasa la buget 600 de milioane de euro anual. Retragerea acestor beneficii a fost pusă în discuție și în urmă cumai mulți ani de PNL, prin intermediul lui Ludovic Orban, dar în urma ostilităților, a fost dată uitării.

4. Taxe și impozite mai mari pentru „bogații României”. Un proiect controversat se referă la „taxa pe lux”, o inițiativă a PSD, care ar urma să fie dezbătută pe larg la finalul anului în curs, fie la începutul anului 2022. Evident, vor fi vizați „bogații”, dar rămâne de văzut care sunt parametri pe care Guvernul îi va stabili pentru a determina cetățenii „bogați” sau „superbogați”.

5. Contribuție mai mare la pilonul 2 de pensii. Sistemul de pensii de stat, deci pilonul 1, este considerat de specialiști în pragul colapsului. În stabilirea pensiei finale se ia în calcul și pilonul 2, pensia privată, care va beneficia de o suplimentare din partea plătitorilor de taxe și impozite, prin lege. Astfel, potrivit programului de guvernare, contribuția cetățenilor va crește de la 3,75% la 4,75% până în anul 2024.

6. Pensionarii „bogați”, buni de plată la sănătate. Un alt aspect important se referă la pensionarii cu venituri de la stat mai mari de 4.000 de lei. Aceștia nu vor mai fi exceptați de la plata contribuției la sănătate. Astfel, statul le va reține automat 10%. Practic, majorarea cu 10% din 1 ianuarie 2022 se anulează în cazul lor.

7. Marile companii vor plăti mai mult la stat. Introducerea „taxei de solidaritate” este un obiectiv al noii alianțe de guvernare. Companiile cu o cifră mare de afacere sunt vizate, de peste 100 de milioane de euro. Această măsură ar aduce la buget până la 1,6 miliarde de euro pe an, potrivit estimărilor din guvern.


Preluare: romaniatv.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și