Având în vedere „natura evident neprietenoasă” a restricțiilor unilaterale impuse de Japonia Rusiei în legătură cu situația din Ucraina, „partea rusă nu intenționează, în circumstanțele actuale, să continue negocierile cu Japonia pentru un tratat de pace, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui document fundamental privind relațiile bilaterale cu un stat care adoptă o poziție vădit neprietenoasă de natură să dăuneze intereselor țării noastre”, arată într-un comunicat MAE rus.

În plus, Moscova a decis să nu mai permită călătoriile fără vize ale cetățenilor niponi, un regim ce era în vigoare din 1991, în baza unui acord între cele două țări. De asemenea, Moscova nu va mai permite șederea prelungită a foștilor rezidenți japonezi din Kurilele de Sud în fostele lor locuri de reședință.

Ministerul rus de Externe a declarat că îngheață și discuțiile privind proiectele economice comune din aceste insule.

De asemenea, partea rusă se opune ca Japonia să-și reînnoiască statutul de partener al Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN, organizație din care face parte și România - n.r.). 

„Toată responsabilitatea pentru daunele aduse cooperării bilaterale și intereselor proprii ale Japoniei revine oficialilor de la Tokio, care au optat în mod deliberat pentru o poziție anti-rusă, în loc să dezvolte o cooperare reciproc avantajoasă și o bună vecinătate”, arată comunicatul MAE rus.

Disputa Kurilelor a împiedicat semnarea unui tratat de pace

Rușii și japonezii nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute asupra unor mici insule, cunoscute în Rusia sub numele de Kurilele de Sud și în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord. Acestea se află în largul insulei japoneze Hokkaido, din nordul Japoniei, și au fost ocupate de forțele sovietice în 1945. Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial.

Kurilele sunt un grup 56 de insule vulcanice din estul Asiei, situate între peninsula rusă Kamceatka și Hokkaido. Se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de cca. 1.200 km, despărțind Marea Ohoțk de Oceanul Pacific. Ele sunt sub jurisdicția Federației Ruse și sunt în componența regiunii Sahalin, dar Japonia susține că două dintre cele mai mari insule sudice, plus insulițele Shikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, această situație fiind cunoscută drept „disputa insulelor Kurile”.

În urmă cu două săptămâni, guvernul nipon şi-a reiterat revendicările în disputa teritorială cu Rusia cu privire la insulele Kurile de Sud. Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a spus că cele patru insule sunt „parte integrantă” a Japoniei. Anterior, și prim-ministrul Fumio Kishida folosise această sintagmă, un limbaj pe care Tokyo îl evitase timp de 10 ani în speranţa că va ajunge la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și