Ca în fiecare an, ceasurile se dau înainte în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Ora 3:00 va deveni ora 4:00 și vom dormi mai puțin cu o oră.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui, adică economia de energie electrică și a fost extrem de avantajoasă pentru agricultori.

Europenii nu își doresc să schimbe ora de două ori pe an
Statele Uniunii Europene negociază încă din 2019 pentru eliminarea acestei practici, însă, deocamdată, nu a fost luată decizia.

„84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătăţii omului. Este important să ascultăm cererea cetăţenilor noştri de a înceta schimbarea orei; 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect, cel mai mare număr întrunit vreodată. Circa 20% din populaţie suferă de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Sper într-adevăr că ţările UE nu vor mai tergiversa şi vor veni la masa negocierilor pentru a pune capăt fără întârziere schimbării orei în UE”, a spus raportorul PE Johan Danielsson, social-democrat din Suedia, relatează Agerpres.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și