Alături de actualul ministru a fost prezent și Cosmin Butuza, Secretar de Stat cu atribuții în domeniul Sportului, reprezentant al Maramureşului în minister şi după discuţii aplicate cu primarul municipiului Cătălin Cherecheş şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Gabriel Zetea, Ioana Bran a vizitat principalele obiective de infrastructură sportive din oraş.

Un punct foarte important de pe agendă au reprezentat-o discuţiile care vizează înfiinţarea Complexului Naţional Sportiv în Baia Mare, un obiectiv asumat deja de către municipalitatea băimăreană, dar şi de către cea judeţeană.

În cadrul întâlnirilor avute, Ioana Bran a discutat cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene despre problemele de infrastructură sportivă. Dar şi despre proiectele care vizează titlul municipiului Baia Mare de Capitală a Tineretului în România 2018.

Totodată, un subiect important pe agenda vizitei l-a reprezentat alegerea municipiului Baia Mare pentru înfiinţarea unui Complex Sportiv Naţional (CSN) în Baia Mare, fapt deloc întâmplător.

Municipiul este cunoscut la nivel național şi internațional pentru zecile de sportivi și sportive de talie mondială care au plecat de aici. Iar acest complex ar reuni în Baia Mare mii de tineri sportivi ai loturilor naționale și olimpice care s-ar pregăti pentru competițiile la care participă.

„Baia Mare este un oraş cu tradiţie în sport atât la handbal, fiind recunoscut ca prima Capitală a handbalului românesc, cât şi la rugby, volei, înot sau la alte ramuri sportive. În Baia Mare, dorinţa de a susţine şi de a dezvolta sportul de performanţă este una foarte mare. Trebuie să ţinem cont că în partea de nord a ţării nu există niciun CSN în acest moment. Iar în Maramureş am găsit toată susţinerea şi deschidera necesară, atât Primăriei Baia Mare cât şi din partea Consiliului Judeţean”, a spus Cosmin Butuza, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului.

Demersurile pentru înfiinţarea unui Centru Sportiv Naţional în Baia Mare au fost demarate deja. Iar înfiinţarea lui va susţine dezvoltarea sportului de performanţă prin asigurarea condiţiilor optime de pregătire pentru sportivi.

Aceştia vor beneficia în Baia Mare de utilităţi pe care le au la dispoziţie loturile naţionale şi olimpice, deci implicit acestea ar putea să se pregătească la noi în oraş.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: „Am făcut eforturi majore câțiva ani la rând pentru a convinge Guvernul României să cedeze municipiului infrastructura sportivă care aparținea Ministerului Tineretului și Sportului și care era într-o stare rușinoasă de degradare. Am considerat că investițiile în performanța sportivă sunt volatile dacă nu consolidăm infrastructura sportivă la un nivel înalt de civilizație și dotare.
Azi, jucăm în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” pe o suprafață care are cel mai înalt standard de calitate, finanțată de către Muncipiul Baia Mare.

Am igienizat pista actualului teren de atletism și l-am dotat cu grupuri sanitare, dar cel mai important lucru este faptul că am pregătit împreună cu arhitecți de prestigiu proiecte pe care azi suntem pregătiți să le punem în operă și mă refer la modernizarea, extinderea și dotarea Sălii Polivalente „Lascăr Pană”, construirea pe actualul amplasament a unui stadion de atletism competitiv pentru competițiile internaționale cu o capacitate de 3.000 de locuri și toate dotarile aferente, proiectul de reconstrucție a vechiului ștrand municipal din zona Câmpul Tineretului, realizând un proiect care atât din punct de vedere funcțional, dar și estetic, va fi un model pentru alte orașe.

Avem aprobat de către Compania Națională de Investiții un proiect de 5 milioane de euro pentru reabilitarea Stadionului Muncipal „Viorel Mateianu”, iar din bugetul local în acest an vom demara și finaliza modernizarea terenului de antrenament, transformându-l într-un teren modern cu suprafață sintetică, vestiare și tribune de mici dimensiuni.

Azi, avem oportunitatea pentru a repune Baia Mare pe harta sportului internațional. În acest sens împreună cu ministrul tineretului și Sportului, Ioana Bran, și cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, dorim să implementăm în zona sportivă de pe Bd Unirii un complex sportiv național. Existând finanțări considerabile pentru aceste entități sportive, am totala încredere în ministrul tineretului și sportului, având și garanția președintelui PSD Maramureș Gabriel Zetea că nu vom fi păcăliți cedând ministerului sala polivalentă și terenul de atletism.
Chiar dacă suntem pregătiți cu proiecte pentru a demara reabilitarea și modernizarea acestor obiective, nu pot să ignor această oportunitate de a utiliza fonduri guvernamentale pentru creșterea relevanței sportului băimărean și marmureșean prin înființarea Complexului Sportiv Național Lascăr Pană.

Mă bucur că pentru a-mi întări încrederea într-un mod unic pentru un ministru, Ioana Bran ne-a onorat sâmbătă cu vizita domniei sale, arătând că rezonează la problemele punctuale cu care se confruntă sportul, dar ne și oferă oportunitatea de a ne dezvolta infrastructura și așa cum îi stă bine unui om tânăr și dinamic, a o face într-un mod dinamic și serios, și nu demagogic și populist”.

În cadrul Complexului se vor putea organiza competiţii de rang internațional, municipiul Baia Mare fiind astfel pus pe harta competiţională naţională şi internaţională. Un mare plus al acestui Complex ar fi că oferă sportivilor din judeţ condiţii optime de pregătire chiar la ei acasă.

„Acest Complex Sportiv Naţional o să aparţină băimărenilor şi maramureşenilor, sportivilor locali cu scopul de a le crea, acasă, condiţiile necesare unei bune pregătiri sportive, o condiţie vitală pentru a obţine performanţă. Dorim, totodată, ca pe aceşti sportivi să îi facem ambasadori ai Maramureşului şi ai Băii Mari peste tot în lume”, a mai spus Cosmin Butuza.

Ce va cuprinde Complexul Național Sportiv „Lascăr Pană” Baia Mare
Potrivit proiectului, Complexul Național Sportiv Baia Mare va fi unul dintre cele mai importante şi mai performante centre naţionale care, pe lângă Sala Polivalentă „Lascăr Pană” şi Baza de Atletism va reuni sub aceeaşi umbrelă şi Bazinele de înot, cel acoperit şi cel în aer liber, Terenul de Rugby şi un Centru Medical de Refacere Sportivă. La care se vor adăuga spaţiile de masă şi cazare pentru sportivi şi antrenori prin modernizarea actualului Hotel Sport.

Pe lângă acestea se are în plan şi deschiderea unei Baze de pregătire de Kaiac-Canoe, sport care are tradiţie în municipiu.


Preluare: ActualMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și