În context el a punctat că îşi doreşte ca la întocmirea bugetului instituţiilor de stat acesta să aibă alte criterii decât cele prestabilite în prezent la capitolul cheltuieli de personal. „Eu mi-am dorit să dau speranţe celor care muncesc bine şi care sunt plătiţi prost, sau care nu pot să fie răsplătiţi, promovaţi. În acelaşi timp, cu siguranţă, am dat şi fiori celor care stau bine mersi în funcţii de foarte mulţi ani şi nu poţi nici să-i dai afară, nici să le tai salariul, că te dau în judecată şi câştigă. Eu simt nevoia ca în 2013, cu sprijinul politic pe care îl are USL - dar nu doar cu USL, ci şi cu alte partide din Parlament - cu această stabilitate politică şi economică pe care o avem, să facem o reformă serioasă a administraţiei publice, o reformă pe care nu a mai făcut-o un guvern înainte din diverse motive - nu le mai deschidem acum - în aşa fel încât fiecare instituţie, fie că vorbim de primărie, vorbim de un minister, de o autoritate, să pună alte criterii în momentul în care are bugetul de cheltuieli de personal, că acum îl primeşte pe nişte criterii stabilite de foarte mult, câţi oameni, fiecare câţi bani poate să primească. Eu cred că putem să facem o schimbare radicală şi să dăm mult mai multă flexibilitate şi, dacă vreţi, criterii manageriale, la momentul la care primeşti bugetul de cheltuieli de personal, să poţi să dai un salariu mai mic celui care nu munceşte destul sau eventual chiar să îl concediezi, să poţi să-l promovezi pe cel care munceşte mai bine, să-l recompensezi inclusiv financiar. E o discuţie pe care am început-o în cadrul Guvernului şi în cadrul USL-ului, o să o dezvoltăm în toamnă, o să o prezint atunci când am lucrurile spre finalizare tuturor grupurilor politice din Parlament, nu doar USL-ului, ci şi opoziţiei, şi cred că dacă reuşim să o aplicăm pentru 2014, va fi una din principalele reforme pe care cred că toată lumea le-a simţit ca fiind necesare şi totuşi nimeni nu a reuşit să le facă în România în ultimii ani”, a explicat premierul într-o intervenţie telefonică la RTV.

Ponta a adăugat că este vorba despre o modificare pentru tot sistemul public, care va avea stabilit un salariu minim şi unul maxim. „Vorbim de o modificare pentru sistemul public, fie central, fie local. (...) Evident vom stabili salariul minim. Nu poţi să plăteşti un om mai puţin decât salariul minim. Vom stabili un salariu maxim, pentru că eu cred... ca să lucrezi la stat, poţi să câştigi un salariu bun, dar dacă vrei mii şi zeci de mii de euro, mergi şi lucrezi în privat”, a mai spus primul ministru.

El a evitat să dea cifre, dar a menţionat că pe perioada verii acest subiect va fi discutat, urmând ca în toamnă proiectul să fie finalizat şi prezentat. „Cred că trebuie să ne uităm la ce înseamnă piaţa de forţă de muncă din România, posibilităţile administraţiei noastre şi ideea de a ţine totuşi în administraţia publică nu doar oameni prost plătiţi şi dezinteresaţi sau demotivaţi, ci de a încerca să avem, repet, mai multe principii manageriale în momentul în care facem salarizarea în sectorul public”, a arătat Ponta.

Totodată, el a subliniat că reforma va avea loc numai în sistemul bugetar, urmând ca în companiile în care statul este încă prezent să se facă listarea la bursă. „Când vorbim de o întreagă reformă, în primul rând mă refer la administraţie, dacă vorbim de companiile în care statul încă mai este prezent, după cum aţi văzut, continuăm listarea la bursă, vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni către zona privată şi evident că... fie cu vorba bună, să zic, şi cu măsuri bune se poate face restructurarea, fie, aţi văzut şi exemplul celălalt, cu Hidroelectrica. Nu s-a putut face restructurarea altfel decât cu insolvenţa, cu măsuri dure, uneori, şi extrem de dure, însă - iată acum! - Hidroelectrica este înapoi pe piaţă fără contracte cu băieţi deştepţi, pe profit şi aici va depinde de la caz la caz”, a mai spus premierul.

Întrebat dacă reforma în administraţie depinde de reforma Constituţiei, Ponta a negat. „Nu, nu depinde de reforma Constituţiei.

Am întrebat, pe prevederile actuale ale Constituţiei se poate face această reforma a administraţiei locale şi centrale. Singurul lucru, o să ne mai sfătuim o dată, să vedem să nu ne respingă Curtea Constituţională ideea unei flexibilizări a salarizării, dacă o să ne spună Curtea Constituţională că nu avem voie salarii decât în sus, în jos nu avem voie, probabil că o să ne găsim într-un blocaj, dar sper să nu se întâmple acest lucru, pentru că ar fi o interpretare puţin excesiva”, a arătat Ponta.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și