Legendara Varză à la Cluj o moștenire a gastronomiei transilvănene de sute de ani, va fi nelipsită din meniul pregătit pentru oaspeții noștri.

Sunt celebre deja descoperirile istoricului Lukács József despre cea mai veche reţetă de „varză preparată în mod clujean” descoperită în 1695 în „Cartea de bucate de la Cluj” a lui Miklós Tótfalusi Kiș.

„Din secolul al XVI-lea găsim relatări care dovedesc că varza era prezentă în alimentaţia tuturor categoriilor sociale ale Transilvaniei, atât a nobililor, cât şi a ţăranilor. În Ştiinţa bucătarului: Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei, cea mai veche carte de acest gen din Transilvania, scrisă la sfârşitul secolului al XVI-lea, apare o mare varietate de preparate cu varză. "

S-ar părea că de variații ale Verzei à la Cluj se vorbea încă din secolele XVI – XVII.

În cronica scrisă de economul oraşului Cluj, Gáspár Heltai (1510-1574), sunt povestite întâmplări savuroase cu regele Matia Corvin (Mátyás Király) şi gusturile lui culinare. În cronică este relatată o vizită a lui Mátyás în Sibiu, unde regele, dorind să rămână în anonimat, s-a furişat în casa unei sărmane văduve.

„Şi deghizat fiind, a umblat peste tot în oraş, văzând şi înţelegând tot, căci multe limbi cunoştea regele Matia, numai turceşte şi greceşte nu ştia […] Şi după ce locuia de trei zile la sărmana văduvă, într-o zi de vineri a trimis-o pe femeie după vin. Şi până când femeia se dusese după vin, el pusese pe foc într-o oală varza cu ulei şi mâncă tot; după care aşeză o monedă de aur în oală şi plecă de acolo înainte să vină sărmana femeie cu vinul. Şi [mai târziu regele] povesti că în viaţa lui nu mâncase bucate cu gust mai bun decât varza cu ulei a sărmanei văduve de la Sibiu.”

Nu e cazul să vă furișați deghizați ca regele Mátyás, porțile noastre de la Curtea Veche Sighetu Marmației (Cd Retro Pub) sunt mereu deschise și vă așteptăm cu mare drag să gustați din preparatele delicioase pregătite de bucătarul nostru.

Trebuie doar să faceți o rezervare la numarul de telefon: 0747 230 600

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și